Световната банка отдели 13 млрд. долара помощ за Украйна

Различни държави са насочили подкрепа чрез доверителния фонд на банката

Украйна
14:57 - 15 Септември 2022
1433
Световната банка отдели 13 млрд. долара помощ за Украйна

Световната банка вече е изплатила по-голямата част от пакета финансова помощ, обещан на Киев. Организацията също така е готова да предостави до 30 милиарда долара за борба с глобалния недостиг на храна, който се изостри заради нахлуването на Русия в Украйна, пише Ройтерс, цитирайки Аксел ван Троценбург, управляващ директор на банката.

Ван Троценбург припомни, че Световната банка е започнала да предоставя подкрепа на Украйна малко след началото на руската инвазия на 24 февруари и досега е изплатила около 10 милиарда долара от 13 милиарда долара помощ, която е обещала на Киев.

Различни държави са насочили подкрепа чрез доверителния фонд на банката, каза той, но най-големите суми са дошли от Съединените щати, средно най-малко 1,5 милиарда долара от близо 5 милиарда долара външно финансиране, от което Киев се нуждае всеки месец.

"Ние създадохме система, чрез която бихме могли да помогнем на Украйна да продължи да изпълнява обществени функции - да плаща заплати на учители, пенсии, да помага на здравната система. Тя работи много добре и някои от нашите страни партньори искаха да използват този механизъм, защото тогава ние също така ще можем да проследяваме движението на средства", каза Ван Троценбург.

Той каза, че банката също така подкрепя съседите на Украйна и развиващите се страни извън Европа, които са били засегнати от прекъсвания на украинския износ на зърно поради войната.

"Това е една от причините Световната банка да обяви, че сме готови да предоставим финансиране до 30 милиарда долара за справяне с проблема с продоволствената сигурност през следващите 12 месеца", каза той.

В доклад, публикуван от Световната банка, Европейската комисия и правителството на Украйна миналия петък, се казва, че руската инвазия е причинила повече от 97 милиарда долара преки щети на страната до 1 юни и че възстановяването на страната може да струва близо 350 милиарда долара.