Световната банка отпуска 1.72 млрд. долара на Етиопия

Свят
13:04 - 05 Април 2024
1072
Световната банка отпуска 1.72 млрд. долара на Етиопия

Световната банка и Етиопия подписаха споразумения за заеми на обща стойност 1.72 милиарда долара. Средствата са предназначени за подобряване на доставките на електричество и вода в държавата, както и за улесняване на достъпа до пазарите за хранителни стоки чрез подобряване на пътната инфраструктура, съобщиха днес от Ройтерс  по данни на местното министерство на финансите.

523 милиона долара ще бъдат отпуснати за разширяване на електрическата мрежа в страната и за стимулиране на производството на възобновяема енергия. Допълнително, 500 милиона долара ще отидат за два проекта, насочени към подобряване на достъпа до местните пазари за хранителни стоки, включително развитието на пътните мрежи в селските райони.

Останалото финансиране ще бъде разпределено за подобряване на водоснабдяването и подпомагане на програми в градове, в които работят младежи в неравностойно положение.

Честа практика е заемите към Световната банка да имат ниски до нулеви лихвени проценти, като често периода за изплащане е от 30 до 40 години. Детайли за споразумението все още не са публикувани.

Последиците от пандемията от COVID-19, двегодишната война в северния регион Тиграй, както и бедстващите райони от суша, наводнения и нашествия на скакалци са само някои от големите проблеми в Етиопия, напомнят още от Ройтерс.