Световната банка отпуска още 1,5 млрд. долара на Украйна

Украйна
12:07 - 30 Юни 2023
1017
Световната банка отпуска още 1,5 млрд. долара на Украйна

Украйна ще получи 1,5 милиарда долара от Световната банка за възстановяване. Това обяви премиерът на страната Денис Шмигал, цитиран от "Франс прес".

Той поясни, че средствата ще бъдат осигурени с гаранции от японското правителство и ще са насочени към подкрепа на социалното осигуряване и икономическото развитие.

"По-конкретно, заемът ще е за подпомагане на субсидиите за вътрешно разселените лица и за пенсионните плащания", написа Шмигал в "Телеграм".

Украйна разчита на финансова помощ от чуждестранните си партньори, за да може да покрие бюджетния си дефицит.

Вчера бордът на Международния валутен фонд приключи прегледа на украинския заем, което позволи на Киев незабавно да изтегли 890 милиона долара в подкрепа на бюджета си.

Правителството се надява на умерено икономическо възстановяване тази година, след като през 2022 г. икономиката на страната се сви с около 1/3 поради войната на Русия срещу Украйна, и работи с чуждестранни партньори, за да осигури финансиране за т.нар. "бързо" възстановяване.

Украйна възстановява училища, болници, пътища и мостове и извършва ремонтни дейности в енергийния сектор въпреки продължаващите боеве в южната и източната част на страната.