Световната банка повиши прогнозата си за глобален растеж

Новини
17:16 - 10 Април 2023
1808
Световната банка повиши прогнозата си за глобален растеж

Президентът на групата на Световната банка Дейвид Малпас заяви, че кредиторът е повишил леко прогнозата си за глобалния растеж през 2023 г. до 2% от прогнозата от 1,7% за януари. 

Забавянето от растежа в сравнение с този през 2022 г. ще увеличи дълговия проблем за развиващите се страни, съобщава Ройтерс.

Малпас посочи че ревизията за растеж се дължи на подобрената перспектива за възстановяване на Китай от блокиране на COVID-19, като растежът сега е фиксиран на 5,1% тази година в сравнение с 4,3% в доклада на банката за глобалните икономически перспективи през януари.

По думите му развитите икономики, включително САЩ, също се справят малко по-добре от прогнозите на Световната банка през януари.

Но напускащият поста шеф на Световната банка предупреди, че сътресенията в банковия сектор и по-високите цени на петрола може отново да окажат низходящ натиск върху перспективите за растеж по-късно тази година. Несъответствието на падежите на банкови активи ще отнеме известно време, за да се преодолее и има вероятност банките да оттеглят кредита.

Според Малпас техническите срещи тази седмица с китайски официални лица могат да помогнат за разчупването на леда относно потенциалното движение по така необходимото облекчаване на дълга за бедните страни. Той допълни, че Китай също ще може да спечели някои политически точки на сравнително ниска цена за своите кредитни институции.