Световната банка: Възстановяването на Украйна ще струва 411 млрд. долара

Това представлява 2,6 пъти повече от БВП на страната за 2022 година

Новини
14:46 - 22 Март 2023
2113
Световната банка: Възстановяването на Украйна ще струва 411 млрд. долара

Възстановяването на икономиката на Украйна след руската инвазия, започнала преди година, вече се очаква да струва 411 млрд. долара, което представлява 2,6 пъти повече от БВП на страната за 2022 г., сочи ново проучване на Световната банка, ООН, Европейската комисия и украинските власти, съобщава Ройтерс.

Публикуваната в сряда оценка обхваща периода от една година от началото на инвазията на Русия на 24 февруари 2022 г. и количествено определя преките физически щети върху инфраструктурата и сградите, въздействието върху живота и поминъка на хората и цената за "възстановяването към по-добро", посочи Световната банка.

Общата сума е нараснала рязко от оценка в размер на 349 млрд. долара, публикувана през миналия септември.

Новата прогноза идва ден, след като Международният валутен фонд съобщи, че служителите му са постигнали споразумение с украинските власти за четиригодишен пакет от заеми за 15,6 млрд. долара, чрез който пакет могат да се привлекат още милиарди в помощ от други органи, ако програмата бъде одобрен от Изпълнителния съвет на МВФ през следващите седмици.

"Енергийната инфраструктура, жилищата, критичната инфраструктура, икономиката и хуманитарното разминиране са нашите пет приоритета за тази година“, посочи украинският премиер Денис Шмихал в изявление относно направентата последна оценка. Той също така каза, че изчислените щети и нуждите от възстановяване не включват данните за загуба на инфраструктура, жилища и бизнес в териториите, които сега са окупирани от руските сили.

Според бързата оценка на нуждите, Украйна ще се нуждае от 14 млрд. долара за много важни и приоритетни инвестиции за реконструкция и възстановяване през 2023 г., което ще изисква финансиране от 11 млрд. долара над това, което беше заложено в бюджета на Украйна за 2023 г.

Около 22% от нуждите са за финансиране на транспорта, докато нуждите при жилищата представляват 17%, в енергетиката - 11% и в селското стопанство - 7%.

Най-голямото пропорционално увеличение е в енергетиката, където щетите са повече от пет пъти над нивото, наблюдавано през юни 2022 г., посочи Световната банка. Най-големите скокове се наблюдават във фронтови региони като Донецк, Харков, Луганск и Херсон, които са обект на силни руски ракетни атаки от октомври насам.

Вицепрезидентът на Световната банка за Европа и Централна Азия, Анна Биерде, приветства издръжливостта и решимостта на Украйна при справянето със спешните нужди от възстановяване и реконструкция.

"Продължаващата подкрепа за Украйна е инвестиция както в страната, така и в глобалната икономика. Подкрепата на партньорите за развитие за публични инвестиции трябва да бъде допълнена от значителни частни инвестиции за увеличаване на наличното финансиране за възстановяване“, каза още тя.