Световната продоволствена програма на ООН спира операциите в Судан

След два дни на размирици в страната са загинали общо 56 цивилни

Свят
20:18 - 16 Април 2023
2189
Световната продоволствена програма на ООН спира операциите в Судан

Световната продоволствена програма (WFP) на ООН съобщи в неделя, че временно спира всички операции в Судан, след като трима нейни служители бяха убити при сблъсъци между суданската армия и паравоенните сили ден по-рано, предаде Ройтерс.

"WFP се ангажира да помогне на суданския народ, изправен пред остра продоволствена несигурност, но не можем да извършим нашата животоспасяваща работа, ако безопасността и сигурността на нашите екипи и партньори не е гарантирана", заяви шефът на Световната продоволствена програма на ООН Синди Маккейн.

Трима служители на WFP са убити, а други двама ранени при сблъсъци в Кабкабия в Северен Дарфур.

Самолет на Хуманитарната въздушна служба на ООН (UNHAS) беше "значително повреден" на летището в суданската столица Хартум по време на престрелки в събота, посочи още Маккейн.

По думите му инцидентът е попречил на организацията да придвижва хуманитарни работници и помощ в Судан. ООН осъди убийството на служителите на WFP, заявявайки, че те са загинали при изпълнение на задълженията си.

След два дни на размирици в Судан са загинали общо 56 цивилни, а 595 души са ранени.

Сраженията през уикенда са поредното изостряне на напрежението в страната, откакто през 2019 г. президентът Омар ал-Башир беше свален от власт. Ал-Башир беше на власт в продължение на почти три десетилетия. След масови улични протести с искане за отстраняването му от власт военните извършиха преврат и поеха властта.

Гражданското население поиска преход към демократично управление.

В крайна сметка е създадено съвместно гражданско-военно правителство, но през октомври 2021 г. то е свалено с нов преврат.

През декември миналата година беше договорено рамково споразумение за предаване на властта на цивилни, но преговорите, в които страните възнамеряваха да се споразумеят за подробностите на прехода, се провалиха.

Ако сраженията продължат, това може да доведе до по-нататъшно раздробяване на страната и до засилване на политическата нестабилност.

Конкретно последната ескалация в суданската столица Хартум и на други места, е пряк резултат от ожесточена борба за власт във военното ръководство на страната.

На ключови стратегически места в столицата се стига до сблъсъци между членове на паравоенната милиция, Силите за бърза подкрепа, и редовната армия.

След преврата през октомври 2021 г. Судан се управлява от съвет, съставен от генерали, а настоящите размирици се дължат именно на конфликт между двамата най-важни генерали - генерал Мохамед Хамдан Дагало и генерал Абдел Фатах ал-Бурхан.

Генерал Абдел Фатах ал-Бурхан е ръководител на въоръжените сили и де факто президент на страната, а другият е неговият заместник и командир на Силите за бързо реагиране, генерал Мохамед Хамдан Дагало, известен още като Хемети (Хемедти или Хамедти).

Те не бяха съгласни с посоката, в която се развива страната, и с предложения преход към гражданско управление.