Световни лидери от цял свят пристигат за погребението на Елизабет II

Актуални новини
11:17 - 16 Септември 2022
1925
Световни лидери от цял свят пристигат за погребението на Елизабет II

Президенти, министър-председатели и монарси от цял свят ще пристигнат през уикенда в Лондон, за да си вземат сбогом с кралица Елизабет Втора и да отидат на прием в Бъкингамския дворец, организиран от крал Чарлз Трети ден преди погребението ѝ, предаде Ройтерс.

Президентът на САЩ Джо Байдън и френският му колега Еманюел Макрон са сред най-известните гости от чужбина, които са потвърдили, че ще присъстват.

Погребението ще бъде едно от най-грандиозните събития в историята на Великобритания, тъй като световни лидери, крале и кралици и стотици хиляди хора от страната и чужбина се стичат в Лондон за случая.

Крал Чарлз и кралицата консорт Камила ще дадат прием в Бъкингамския дворец в неделя - официалното държавно събитие преди погребението.

Чуждестранните високопоставени гости, които ще пристигнат във Великобритания, ще бъдат поканени да посетят церемонията по отдаването на почит към кралицата в парламентарната зала "Уестминстър" преди погребението.Великобритания изпрати покани до държавните глави на почти всички страни в света, освен Сирия, Венецуела, Афганистан, Русия, Беларус и Мианма. Сирия и Венецуела не са поканени, тъй като в момента Великобритания няма дипломатически отношения с тези държави.

Афганистан не е поканен заради настоящата политическа ситуация в обхванатата от нестабилност страна, където талибаните се върнаха на власт миналата година след продължила две десетилетия война. Русия и Беларус не са поканени да изпратят свои представители заради инвазията в Украйна.

Общо служителите на външното министерство са написали на ръка около 1000 покани за погребението и приема на крал Чарлз в неделя. Крайният срок за приемане на поканите за погребението изтече вчера. Британското правителство няма да предостави списък с гостите на всички чуждестранни лидери, които ще присъстват, отчасти от съображения за сигурност.