Световните лидери се събират за погребението на кралицата (ВИДЕО)

Байдън, Радев, Трюдо и японският император заедно изпращат Елизабет Втора

Свят
12:46 - 18 Септември 2022
3078
Световните лидери се събират за погребението на кралицата (ВИДЕО)

Във Великобритания днес е последен пълен ден за поклонение пред покойната британска кралица Елизабет II. От цял свят пристигат държавни глави и високопоставени гости за погребението, което е утре в Уестминстърското абатство.

Студената нощ не попречи на хиляди хора отново да се редят на опашка, за да стигнат до залата Уестминстър в парламентарния комплекс, където е изложен за поклонение ковчегът с кралицата. Средното време за чакане в момента е 12 часа. По-късно днес Чарлз III ще има аудиенция с премиера Лиз Тръс в Бъкингамския дворец, след което кралят и кралицата-консорт Камила ще посрещат чуждестранни гости.

През нощта пристигна американският президент Джо Байдън със съпругата си Джил. Очаква се днес те да отдадат почит на кралицата в залата Уестминстър. Пристигналите по-рано премиери на Канада, Австралия и Нова Зеландия вече сториха това.

Премиерът Лиз Тръс ще проведе неформални срещи с ирландския си колега Михол Мартин, с канадския премиер Джъстин Трюдо и с полския президент Анджей Дуда.

Тази сутрин пристигнаха японският император Нарухито и императрицата Масако. Тяхното решение да дойдат на Острова се смята за крайно необичайно, защото те традиционно избягват погребения заради религиозните си вярвания.

Бившият император Акихито е присъствал като престолонаследник  на коронацията на Елизабет Втора през 1953 година. Сред поканените на погребението е и българския президент Румен Радев. Той е придружаван от съпругата си Десислава Радева и от посланик Марин Райков. Повече от 500 държавни глави и високопоставени гости ще присъстват на погребението утре в Уестминстърското абатство.

Междувременно стана известно, че срещу мъжът, който се отдели от опашката и тръгна към ковчега на кралицата, са били повдигнати обвинения в нарушаване на обществения ред. Той е идентифициран като 28-годишният Мухамад Хан от източния лондонски квартал Тауър Хамлетс. Обвинения са повдигнат и срещу 24-годишният Мохамед Рахман, който намушка с нож двама полицаи в Централен Лондон в петък.