Световните лидери за смъртта на Навални: Светът загуби боец, който ще се помни от поколенията

Джо Байдън предупреди за унищожителни последствия за Русия

Политика
15:04 - 16 Февруари 2024
4342
Световните лидери за смъртта на Навални: Светът загуби боец, който ще се помни от поколенията

Вълна от реакции последва съобщението на руските власти, че Алексей Навални е мъртъв.

Американският президент Джо Байдън предупреди за унищожителни последствия за Русия след смъртта на Навални в затвора.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа:

"Алексей Навални се бори за ценностите на свободата и демокрацията. Заради идеалите си той направи най-голямата саможертва. Европейският съюз търси отговорност от руския режим, като отговорен за трагичната му смъртта. Изказвам най-дълбоките си съболезнования на семейството му. И на тези, които се борят за демокрация по света в най-мрачните условия. Бойците умират. Борбата за свобода никога не свършва", каза Шарл Мишел.

Навални заплати с живота си за критиките си срещу руската система на репресии, написа френският министър на външните работи Стефан Сежурне.

"Смъртта му в наказателната колония ни напомня за реалността на режима на Владимир Путин".

Латвийският президент Едгар Ринкевич обяви:

"Навални беше брутално убит от Кремъл и това показва истинската природа на настоящия руски режим".

"Москва носи тежка отговорност за смъртта на руския опозиционен лидер, написа и норвежкият външен министър.

Нобеловият лауреат за мир Дмитрий Муратов заяви пред Ройтерс, че смъртта на Навални е "убийство" и смята, че условията в затвора са довели до това.

Говорителката на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова обяви, че реакциите на Запада след смъртта на Навални са достатъчно показателни.

"Очакваме от Русия да установи всички факти около смъртта на Алексей Навални и да отговори на редица сериозни въпроси", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Мюнхен, където се провежда Мюнхенската конференция по сигурността.

Според него Алексей Навални в продължение на много години е силен глас в подкрепа на демокрацията и съюзниците от НАТО винаги са призовавали за неговото освобождаване. Столтенберг коментира, че Русия става все по-авторитарна държава, която заглушава гласовете на опозицията чрез насилие.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола коментира от Полша, където се намира на посещение:

"Светът загуби боец, чиято смелост ще се помни от поколенията. Ужасена съм от смъртта на лауреата на наградата "Сахаров" Алексей Навални. Русия отне свободата и живота му, но не и достойнството му. Борбата му за демокрация продължава. Мислите ни са при съпругата и децата му", каза Мецола.

В нито една от официалните руски медии няма публикации за смъртта на Алексей Навални.