Световните медии: Българите последваха Радев заради битката с корупцията

Действащият президент е на път да спечели с голяма преднина втори мандат, обобщи Ройтерс

Актуални новини
22:40 - 21 Ноември 2021
3802
Световните медии: Българите последваха Радев заради битката с корупцията

Българският президент Румен Радев е на път да спечели с голяма преднина втори мандат, съобщава Ройтерс и откроява подкрепата на българските избиратели за силното му послание за борба с корупцията. Агенцията отбелязва рекордно ниската избирателна активност на втория тур на президентските избори и широкото недоволство от високите нива на корупция, сложило през април край на продължилото едно десетилетие управление на бившия премиер Бойко Борисов и довело до победа на парламентарните избори на нова антикорупционна партия, съобщи БТА.

В България президентът има предимно представителни функции, но има възможност да оказва силно влияние на общественото мнение и играе важна роля при политически кризи, когато може да назначава служебни кабинети, отбелязва Ройтерс.

Асошиейтед прес, съобщавайки за първите екзитпол резултати, които дават победа на втория тур на президентските избори на Радев, посочва, че той е открит критик на Борисов и твърд поддръжник на антикорупционните протести от миналата година и е привлякъл много българи, на които са им омръзнали политиците, които те смятат за корумпирани. Агенцията отбелязва, че Радев назначи две последователни служебни правителства, които разкриха случаи на предполагаема корупция в българския промишлен и банков сектор.