Световният бизнес и политически елит обсъжда в Давос "Формула за мир" в Украйна

Зеленски: Прекратяването на огъня ще бъде от полза единствено за Русия

Русия
10:40 - 12 Януари 2024
32729
Световният бизнес и политически елит обсъжда в Давос "Формула за мир" в Украйна

В неделя, 14 януари, в швейцарския курорт Давос ще се проведе четвъртата среща на съветниците по национална сигурност на президентите, които ще обсъдят предложената от президента Володимир Зеленски „Формула за мир“, предаде Укринформ.

Срещата ще се проведе в рамките на Световния икономически форум, обяви Министерство на външните работи на Швейцария.

На срещата ще бъдат обсъдени принципите за постигане на траен и справедлив мир в Украйна, се казва в съобщението, като тези принципи трябва да бъдат заложени в основата на следващия етап от процеса за постигане на мир.

Изявлението напомня, че формулата включва 10 принципа за постигане на траен мир в Украйна.

Министерство на външните работи посочи, че Швейцария участва в работните групи по ядрена безопасност, безопасност на храните и определяне на краен срок за приключване на войната в Украйна.

След предишните три срещи на съветниците в Копенхаген (25 юни 2023 г.), Джеда (5-6 август 2023 г.) и  Малта (28 октомври 2023 г.), на предстоящата четвърта среща в Давос да бъдат представени резултатите от работните групи и да бъдат обсъдени следващите стъпки.

По предишна информация на Укринформ на третата среща през октомври в Малта са присъствали представители от 66 държави и международни организации.

Същевременно украинският президент Володимир Зеленски заяви, че прекратяването на огъня във войната на Русия срещу Украйна няма да доведе до политически диалог и ще бъде от полза единствено на Москва, предаде Ройтерс.

Зеленски каза в естонската столица Талин по време на обиколка в Балтийския регион, че всяка пауза би довела до риска Русия да получи време се прегрупира и да попълни запасите си от боеприпаси. Затова "ние няма да рискуваме", изтъкна той в изявлението си пред репортери вчера.

"Паузата няма да доведе до прекратяване на войната, няма да доведе до политически диалог с Русия или с някой друг... И слава Богу, всичко това се решава в Украйна и няма да има паузи в полза на Русия", каза Зеленски.

По-късно вчера в латвийската столица Рига той заяви, че Русия се готви да предприеме офанзива преди президентските избори през март. 

"Те искат някои малки тактически победи преди (изборите) и се подготвят за нещо глобално или мащабно след това. Ситуацията на фронта е много сложна, липсват ни оръжия", каза украинският президент.

По време на пътуването си до Литва, Латвия и Естония, едни от най-верните поддръжници на Киев в Европейския съюз НАТО, Зеленски се надява да се противопостави на умората сред западните съюзници на Украйна, да осигури повече финансова и военна помощ и да обсъди кандидатурите на страната за членство в НАТО и ЕС, отбелязва Ройтерс.

На Украйна ще ѝ бъде трудно да оцелее, ако не получи забавен пакет финансова помощ от Европейския съюз, заяви той пред медиите в Талин. Пакетът бе блокиран от Унгария през декември. "Тази подкрепа е много важна за нас", отбеляза той.

Без преговори

Трите балтийски държави са първите западни държави, които започнаха да снабдяват Украйна със смъртоносни оръжия в седмиците преди руската инвазия през февруари 2022 г.

Зеленски каза, че Русия е изправена пред недостиг на боеприпаси и се бори да се възстанови елитните си войски, което се отразява на поведението ѝ на бойното поле.

Москва води преговори за закупуване на ракети от Иран и че руските сили са получили над 1 милион единици боеприпаси от Северна Корея, посочи той.

Зеленски отказа да коментира неотдавнашното изявление на италианския министър на отбраната, че е дошло време за дипломация в конфликта. "Никога не съм водил такива преговори с Италия на каквото и да било ниво, така че ми е трудно да коментирам", заяви той.