Световният ден на операта ще бъде отбелязан на 25 октомври

Ценителите на класическата музика може да гледат "Норма", "Жизел" и "Кармен" в Софийска опера

Култура
16:35 - 23 Октомври 2020
1429
Световният ден на операта ще бъде отбелязан на 25 октомври

Световният ден на операта ще бъде отбелязан на 25 октомври, съобщиха от Софийската опера. В този ден и Софийската опера ще чества значимостта на оперното изкуство. Операта, като сектор, особено силно засегнат от рестриктивните мерки, мобилизира своя творчески потенциал с послания за своите зрители. Софийската опера, която е член на световната организация „Опера Европа“, със своя всеотдаен творчески състав и със своите завладяващи спектакли поддържа интереса на вярната си публика.

"Тази година, когато животът на всички беше засегнат от глобалната пандемия и социалните несправедливости в света придобиха видимост и докоснаха по-широки общности, лечебната сила на музиката и изкуството е необходима повече от всякога," споделя Никълъс Пейн, директор на "Опера Европа".

"Човешките същества са издръжливи и в крайна сметка ще преживеят трудностите, резултат от затварянето. Те трябва да бъдат мотивирани от една по-висша цел; цел, която включва твърдото отстояване на свободното общество с равни възможности. Благоденствието е състояние както на
тялото, така и на духа. Ние се стремим към култура, която е както локална, така и глобална. Тя
трябва да принадлежи на всички и включва всички, които са в нейната общност. В същото време тя трябва да обхване разнообразен, но свързан свят", споделя още Пейн.

"Операта е международен език и нейните сюжети отразяват ценностите на свободата и толерантността. Световната организация „Опера Европа“ избра Бетовен, в 250-тата годишнина от рождението му, да бъде емблемата за 2020 г. Този гений на музикалното творчество въплъщава
хуманното послание за всеобщото братство, което вдъхновява програмата ни за 25 октомври.
Онлайн платформата ни OperaVision ще предложи вокални изпълнения от шест континента, заедно с изявленията на посланици от цял свет. Световният ден на операта 2020 е жизненоважна стъпка по пътя към възстановяването", добавя директорът на "Опера Европа".

В навечерието на празника Софийската опера и балет представя:

Голяма сцена

23 октомври, 19:00 ч.
НОРМА
Опера от Винченцо Белини

24 октомври, 19:00 часа
ЖИЗЕЛ
Балет от Адолф Адам

25 октомври, 19:00 ч.
КАРМЕН
Опера от Жорж Бизе
Спектакълът е посветен на Световния ден на операта

За най-младата публика – Малка сцена

24 октомври, 16:00 ч.
РЕЙНСКО ЗЛАТО – адаптация за деца
Рихард Вагнер

25 октомври, 16:00 ч.
МЕЧО ПУХ
Андрей Дреников

31 октомври, 16:00 ч.
СПЯЩАТА КРАСАВИЦА – балет за деца
П. И. Чайковски

КОНЦЕРТИ ЗА БЕБОЦИ
24, 25 и 31 октомври, 11:00 ч