Световният съвет на църквите пише на Ердоган за "Света София"

Свят
15:45 - 12 Юли 2020
1479
Световният съвет на църквите пише на Ердоган за "Света София"

Временно изпълняващият длъжността генерален секретар на Световния съвет на църквите /ССЦ/ Йоан Саука е изразил в писмо до турския президент Реджеп Тайип Ердоган "огорчение и тревога" във връзка с решението на Турция да промени статута на "Света София" в Истанбул от музей в джамия, предаде Асошиейтед прес.

Като музей, включен в световното културно наследство, "Света София" е място на откритост, среща и вдъхновение за хората от всички нации", е написал Саука в писмото, публикувано вчера от организацията, базирана в Женева.

Саука е изтъкнал, че статутът на музей е бил "силен израз" на ангажираността на Турция по отношение на всеобщото единство и светските принципи.

Храмът "Света София" в Истанбул е построен през шести век като християнска църква. През 1453 г. след превземането на града от османските турци е превърнат в джамия, а от 1934 г. е обявен за музей и е прекратена религиозната му употреба.

В петък Държавният съвет (висшият административен съд в Турция) отмени решение на министерския съвет от ноември 1934 г. за превръщане на "Света София" от джамия в музей. След решението на съда в Държавен вестник бе публикуван президентски указ за прехвърляне на управлението на "Света София" към Дирекцията по религиозните въпроси и за отварянето й за мюсюлманско богослужение.