Световното по баскет започва! Ще има и българско участие

Половин месец страстите около оранжевата топка ще се вихрят с пълна сила

Спорт
09:00 - 31 Август 2019
2498
Световното по баскет започва! Ще има и българско участие

Отборите са готови, феновете тръпнат да видят първия сблъсък от стартиращото днес 18-то Световно първенство по баскетбол за мъже. То ще се проведе в Китай - за трети път в азиатска държава, след Филипините 1978 и Япония 2006-та.

След четири години, през 2023-та, три азиатски страни ще се бъдат със съвместно домакинство - Филипините, Япония и Индонезия.

Първият мач, който ще даде началото, няма да е с участието на домакина Китай, а един срещу друг ще се изправят Ангола и Сърбия от група D от 10:30 часа българско време.

32 отбора от четири континентални федерации ще покажат най-доброто от себе си в осем различни града - Пекин, Шанхай, Донггуан, Гуанджоу, Нанджин, Ухан, Фошан и Шенжен.

Най-много представители на Мондиал 2019 има от ФИБА Европа (Чехия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Литва, Черна гора, Полша, Русия, Сърбия, Испания и Турция), ФИБА Азия следва с осем (Австралия, Китай, Иран, Япония, Йордания, Нова Зеландия, Филипините и Южна Корея), ФИБА Америка е със седем (Аржентина, Бразилия, Канада, Доминиканската република, Пуерто Рико, Венецуела и световните шампиони от САЩ), а ФИБА Африка е с пет отбора (Ангола, Кот Д’Ивоар, Нигерия, Сенегал и Тунис).

Световното първенство ще послужи и за олимпийска квалификация. По два отбора, най-предно класиралите се, от ФИБА Америка и ФИБА Европа ще се класират директно за Токио 2020, а по един от ФИБА Африка, Азия и Америка също ще си гарантира място в олимпийския баскетболен турнир догодина на същия принцип.

Общо 56 рефери от 42 държави ще ръководят мачовете на първенството на планетата. Тук е и българската връзка на континенталния форум, след като Мартин Хорозов попадна в елитната група съдии, избрани от ФИБА за Мондиал 2019. Съдиите са между 26 и 49-годишна възраст, а от световната централа подчертава, че средния им опит като международни рефери е 9.5 години.

Мачовете от груповата фаза, която ще продължи от 31 август до 6 септември, започват в 10:30 часа българско време и вървят в следния ред - 11:00, 11:30, 11:30, 14:30, 15:00, 15:30, 15:30. Всеки ден от груповата фаза ще се изиграват общо осем мача.

В три от дните на втората фаза (7-9 септември) ще има по осем мача, а на 10 септември двубоите са 2. Четвъртфиналите са разпределени за 11 и 12 септември, полуфиналите са на 13 септември, мачовете за разпределение на местата от 5-о до 8-о са на 14 септември, а финалните двубои са на 15 септември - съответно от 11:00 часа за 3/4 място и от 15:00 за същинския финал.

ГРУПИТЕ

Група А (Пекин): Кот Д’Ивоар, Полша, Венецуела, Китай

Група В (Ухан): Русия, Аржентина, Южна Корея, Нигерия

Група С (Гуанджоу): Испания, Иран, Пуерто Рико, Тунис

Група D (Фошан): Ангола, Филипините, Италия, Сърбия

Група Е (Шанхай): Турция, Чехия, САЩ, Япония

Група F (Нанджин): Гърция, Нова Зеландия, Бразилия, Черна гора

Група G (Шенжен): Доминиканска република, Франция, Германия, Йордания

Група H (Донггуан): Канада, Сенегал, Литва, Австралия