Свидетел на варварството: Изгориха Джамал Хашоги в тандури фурна

Предполага се, че журналистът е бил убит в саудитското консулство в Истанбул през октомври 2018 г.

Новини
18:00 - 04 Юли 2020
6812
Свидетел на варварството: Изгориха Джамал Хашоги в тандури фурна

Работник в саудитското консулство в Истанбул даде шокиращи показания пред турски съд, разглеждащ делото за убийството на видния саудитски журналист Джамал Хашоги през октомври 2018 година, предаде Ройтерс. Тогава Хашоги влезе в сградата на консулството за уреждане на документите за предстоящата си сватба, където бе убит, но тялото му така и не бе открито, припомня БТА.

Техникът Зеки Демир даде показания в първия ден от процеса, в който задочно подсъдими за убийството на журналиста, известен с критиките си срещу саудитския режим, са 20 високопоставени саудитски чиновници. Изчезването на Хашоги, за когото по-късно последва признание от Рияд, че е бил убит, предизвика буря от възмущение в света срещу саудитския режим и особено срещу престолонаследника принц Мохамед бин Салман. Според някои западни правителства, както и според ЦРУ на САЩ, именно принцът е дал нареждане за зловещата разправа с Хашоги. Саудитските власти отричат това, но и не разкриват какво точно е станало с Хашоги.

Демир каза пред съда, че му е било наредено да запали готварската тандури фурна - традиционен азиатски начин на приготвяне на храна в цилиндричен метален или керамичен съд, за силното загряване на който се използват дърва или дървени въглища. В консулството "цареше паника", каза свидетелят.

Една от полицейските версии за изчезването на трупа е, че убийците вероятно са се опитали да се избавят от тялото чрез изгаряне, след като са удушили Хашоги и са нарязали трупа му.

Двамата основни обвиняеми на процеса в Истанбул са бившият заместник-шеф на саудитското разузнаване Ахмед ал Асири и бившият съветник при кралския двор Сауд ал Кахтани, смятани за за организатори на "предумишленото убийство с чудовищно намерение". Другите 18 обвиняеми били изпратени със самолет в Турция да убият Хашоги.

Всички те са на съд задочно и едва ли някога ще бъдат предадени от Саудитска Арабия, която на свой ред обвинява Турция, че е отказала да сътрудничи на собствения процес по случая, състоял се в Рияд м.г. Саудитския съд осъди пет души на смърт и трима на затвор за убийството на Хашоги, но според семейството на журналиста по-късно убийците били помилвани според саудитските закони.

Свидетелят Демир изнесе и други ужасяващи подробности от предполагаемото изгаряне на тялото и изнасянето на останките от консулството с кола с тъмни стъкла.