Свидетел по делото за смъртта на Филип: Видях сблъсък и едно летящо тяло, след това чух форсиране на двигател

Имаше човек, който опита да окаже първа помощ на блъснатия Филип, обясни Радина Живкова

Актуални новини
15:41 - 21 Октомври 2024
1449
Свидетел по делото за смъртта на Филип: Видях сблъсък и едно летящо тяло, след това чух форсиране на двигател

Двама свидетели бяха разпитани по делото за смъртта на 15-годишния Филип, който беше прегазен на пешеходна пътека на столичната улица "Гурко" миналия септември. Подсъдим е 37-годишният Петър Тодоров, който е с обвинение за причиняване на смърт при евентуален умисъл. Според експертизите мъжът е шофирал с 88 км/ч и с над 2 промила алкохол в кръвта.

Убиецът Петър Тодоров

Единият от разпитаните на днешното заседание беше полицаят Илиян Илиев. Той разказа, че във фаталния ден с негов колега от СДВР били изпратени на тежкото произшествие на ул. "Гурко". Там вече имало техни колеги от 1-ви районно, но и от други сектори в отдела им.

"Веднага изготвихме необходимите документи", обясни пред съда Илиев.

С колегата му придружили шофьора Петър Тодоров до болницата за кръвни тестове.

"По данни на колегите от районното и пътна полиция, които бяха преди нас там, в автомобила е имало и жена, но аз лично не съм я видял", разказа Илиян.

Другият разпитан свидетел бе Радина Живкова, която си спомни, че докато вечеряла с годеника си в заведение на ул. "Шишман", чула силен звук.

"Видях сблъсък и едно летящо тяло - обясни тя пред магистратите. - Веднага скочихме, защото мислехме, че колата бяга. Движеше се бързо. Чух форсиране на двигател след удара. Започнахме да тичаме и почти бяхме стигнали до ул. "Раковска", когато забелязахме, че автомобилът е отбил. Стигнахме до него. Слизаше дама с дете. Изкарваше го от задната седалка. Говореше по телефона. Попитах я: "Вие ли шофирахте?". Не отговори нищо. Казах ѝ, че има ударено момче. Попита ме: "Момчето добре ли е?". После чу от хората наоколо, че е зле. Не видях шофьора. Съпругът ми дойде, но говореше със 112. Тръгнахме обратно към заведението и видяхме тялото на Филип на тротоара. Имаше хора, струпани около него. Аз звъннах и от моя телефон на 112. След това просто беше суматоха."

Радина си спомни още, че жената с детето от автомобила, блъснал Филип, влязла в тоалетната на заведението.

"След това излязохме заедно. Застана близо до тялото на момчето, но ѝ казах да се свие, за да не гледа малкото дете с нея. Дойдоха линейка, полиция, медии. Ние си тръгнахме", разказа още тя.

По нейни спомени имало човек, който опитал да окаже първа помощ на блъснатия Филип.

Делото продължава на 19 ноември с разпит на свидетели.