Свидетел срещу Нено Димов: Някой имаше интерес от водната криза в Перник

Отклоняваше се вода от язовир "Студена" към Радомир и село Ярлово, твърди Атанас Русев  от Клуб "Екстрем"

Политика
15:24 - 03 Май 2022
1423
Свидетел срещу Нено Димов: Някой имаше интерес от водната криза в Перник

Работеше се в насока водната криза в Перник да се задълбочи. Вероятно основната цел е била компрометиране на правителството. Това заяви в специализирания съд Атанас Русев от Клуб "Екстрем", който беше разпитан като първи свидетел по делото срещу Нено Димов, бивш министър на околната среда в правителството "Борисов 3". 

Нено Димов и бившата зам.-кметица на Перник Севделина Ковачева, са двамата подсъдими за водната криза в Перник в края на 2019 г. 

Нено Димов е обвинен в безстопанственост, а Севделина Ковачева в престъпление по служба. Според обвинението, след като била уведомена, че има силно намаляване на водата в язовир "Студена", не обявила режим. 

"Разбирам много добре написаното, но не мога да разбера същността на обвинението", лаконично каза Нено Димов в съда.  На този етап той отказа да дава обяснение. Извън съдебната зала също запази  мълчание.

Първи като свидетел беше разпитан Атанас Русев, консултант в "Клуб Екстрем" ЕООД, дружество, което се занимава с алпинизъм и пещернячество и е проучвало подпочвените води и е търсело алтернативни източници за захранване на язовир "Студена".

Атанас Русев имал срещи и с кмета на Перник Станислав Владимиров и тогавашната областна управителка Ирена Соколова. Пред нея представили план за използване на алтернативните източници за захранване на яз. "Студена". 

Тя организирала среща в МРРБ с тогавашния зам.-министър Николай Нанков и експерти в кабинета му. Там Атанас Русев им представил плана си, че алтернативни източници яз. "Студена" може да бъде захранен 250-300 литра в секунда. 

На срещата станало ясно, че МРРБ и държавата нямат план за действие. Докато от "Клуб Екстрем" очаквали отговор, нивото на язовира продължавало да пада и станал под мъртвия обем. 

"В началото на декември 2019 г. знаехме, че ако нищо не се направи, язовирът до края на годината ще бъде без вода", каза Атанас Русев. 

От МРРБ обяснили, че трябва да се обяви бедствено положение, за да се задвижи процеса.

Вместо още през ноември бедственото положение било обявено едва на 21 декември 2019 г. 

"В присъствието на други хора пред помпена станция "Крапец" Атанас Русев заявил на кмета на Перник Станислав Владимиров, че е част от проблема. 

Още преди да имат разрешително да действат от дружеството установили, че водата от извора "Врелото" нерегламентирано била насочена чрез помпена станция "Крапец" към Радомир. Това било станало още преди 1990 г.  На самата помпена станция "Крапец" нямало измервателни съоръжения. Тогава подали сигнал в полицията и общината. Шефът на ВиК Перник отрекъл. На следващия ден с багер  била разбита връзката. 

След това проучвали Палакарийския воден канал и открили отклонение към с. Ярлово. Подали сигнал до полицията и прокуратурата. Отклонението било спряно. След дни разбрали, че пак било пуснато, пак подали сигнал, това се повторило четири пъти. 

Следващото заседание по делото е на 16 септември.