Свинаров с лапсус: Обърка Радев с Путин в изказване за войната в Украйна

Не всеки бивш военен може да бъде добър дипломат, допълни критиката си към президента ексвоенния министър

Свят
10:00 - 27 Май 2024
2788
Свинаров с лапсус: Обърка Радев с Путин в изказване за войната в Украйна

Сериозни критики към президента Румен Радев, че докато у нас се провежда Парламентарната асамблея на НАТО, той е избрал да бъде в Унгария, откъдето да се обявява против изпращането на жива сила в Украйна, отправиха бившият военен министър Николай Свинаров и бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова.

Те бяха попитани при гостуване в бТВ как звучат думите на президента Румен Радев, че войната в Украйна няма да се реши с изпращане на оръжия и войски и с дипломация на фона и на срещата на НАТО в София.

"Аз съм принципно учуден, в конкретният случай не за първи път по отношение на президента Радев. Приех по някакъв начин като бивш военен министър, че военните могат да бъдат и добри дипломати, но това категорично не се отнася за всички военни", започна Свинаров.

Продължавайки разговора си, той дори направи лапсус:

"Много е добре да си даваме сметка, че позицията на президента Путин... а - президента Радев, много напомня на тези политически сили, които се обявяват за русофилски, като русофилски даже не е точна дума, защото всеки от нас по някакъв начин е русофил, но това не означава, че трябва да застава зад една абсолютно незаконна агресия, която Путин осъществява в Украйна. Ако се върнем няколко години назад и чуем отново думите на президента Радев как Крим е руски... Защото референдум може да се проведе навсякъде. Ако се проведе референдум, че Свинаров е президент и той го спечели, да видим дали Радев ще ми даде поста в президентството."

"Впрочем - да напомним за този пропуск и отсъствие на нашия президент от срещата на НАТО, че това е формат, в който са представени почти всички политически линии в Европа. Изключително важно е, когато ти говориш по телевизията и не знаеш на кого говориш, да можеш да го кажеш и пред хора, които пряко присъстват в различния спектър на политическата визия. Как биха прозвучали тези негови думи на този форум? Никак не биха прозвучали, защото той не би ги казал, той затова отсъства", каза още Николай Свинаров. 

Елена Поптодорова отговори така:

"Крещящо е отсъствието на президента Радев от България в тези дни. Парламентарната асамблея на НАТО в София е уникален форум в уникално време. И уникална възможност за България. Тук имаме представители на 32-те страни, членки на НАТО, плюс 25 партньорски държави. Това са депутати, представляващи 1 милиард души. И да пропуснеш възможността да говориш пред тях, това е най-тревожното."

"Другото е изборът на държавата, където си, за да се избегне участието на този форум. Но самият смисъл на изказването е вреден, защото никога под никаква форма организацията не е обсъждала изпращането на жива сила в Украйна. Това изречение, съвсем съзнателно и предизвикателно хвърлено от Макрон, искаше по-скоро да стимулира по-активната помощ към Украйна. Но никога това не е обсъждано в рамките на НАТО или ЕС", каза още бившият посланик на България в САЩ.