Свинската чума дошла с корабите от Африка

Топ
20:26 - 04 Август 2019
8770
Свинската чума дошла с корабите от Африка

Свинската чума е дошла в Европа с корабите от Африка. Първите случаи на страшната зараза, която е заплаха номер 1 за стопанствата в целия свят, са регистрирани в Кения през първата половина на 20-ти век, информира trafficnews.bg.

През 50-те години вирусът е пренесен в Португалия. Това става най-вероятно чрез храни от свинско месо, което е било заразено с АЧС, или от дрехите на пътуващите. Известно е, че вирусът е много устойчив и може да оцелее на подметката на обувката над 160 дни.

След като епидемията избухва в Потругалия, тя бързо обхваща Франция, Белгия, Холандия и Испания. За унищожаването й е са похарчени огромни суми и са положени неимоверни усилия.

В Испания,  известна с традиционните си хамони и чоризо от свинско месо, АЧС сериозно е ударила не само производителите, но и туризма. Там са успели да въведат мерки, които да предпазят големите свинеферми, но в продължение на десетилетия вирусът поразява домашните прасета. През 1990 г., когато страната става член на ЕС, става ясно, че болестта трябва не само да се контролира, но и да се изкорени. Издадени са 11 кралски указа, 5 нови закона и раздадени милиони евро на 2000 стопанства, с които да повишат нивото си на безопасност.  За две години стопанствата се изчистват. Проблем обаче се оказват черните прасета, от които се прави „мерцедесът” на хамоните – най-скъпият деликатес. Тези свине се отглеждат свободно и се хранят с жълъди. Испанците са принудени да ги прехвърлят в закрити ферми, за да ограничат контактите им с дивите свине. Така, след 5 г. усилия, през 1995 г. Испания обяви, че вече няма АЧС на територията си.

През 70-те години на миналия век чумата налазва и Америка. Тежък удар получава  Куба – на Острова на свободата са били унищожени всички свине – над половин милион. Всички ферми са затворени.

От корабите, пътуващи от Южна Америка до тогавашния СССР, заразата стига до пристанищата Одеса и Иличовск. С помощта на милицията и на армията са избити  700 000 прасета, за да се спре навлизането на заразата навътре в територията на Федерацията.

За известно време Старият континент е чист от вируса, с изключение на италианския остров Сардиния, където АЧС се превръща в хронично заболяване.

Внезапно обаче през 2007 г. чумата се връща. Вирусът удря първо Грузия, която губи всичките си свине. Оттам попада на територията на Русия. Първото огнище е регистрирано в Чечения, следват Ингушетия и Северна Осетия.  После епидемията плъзва по цялата територия на Федерацията. Унищожени са над 1 милион свине, но заразата не е овладяна.

Тя се прехвърля в Полша и Литва. Смята се, че основен преносител е дивата свиня. Миналата година заразата удари Румъния, а в края на 2018 г. бе намерен първият глиган с АЧС край провадийското село Тутраканци.

През 2018 г. чумата застигна и Китай, където официално се отглеждат над 500 млн. прасета. Има опасения, че половината от тях ще бъдат унищожени.

Смята се, че огнищата на АЧС по света са над 6000.