Свинското месо поскъпнало със 7,5% за 3 месеца

Земеделският министър отрече да има спекула

Актуални новини
18:23 - 14 Август 2023
2384
Свинското месо поскъпнало със 7,5% за 3 месеца

Свинското месо у нас е поскъпнало със 7,5% през последните 3 месеца, сочат данни на платформата на икономическото министерство за цените на пазара. От Министерството на земеделието коментираха, че всяко лято цените на свинското скачат и в случая спекулата е изключена.

Проверката по столичните магазини днес показа, че цената на свинския котлет с кост е 10,80 лева за килограм, свинският бут без кост е 11,60 лева, а свинският врат без кост 15,90 лева. Тези цени на свинското са с близо 7,5% по-високи в сравнение с началото на лятото, предава БНТ.

По-високите цени са усетени от потребителите, затова някои са намалили консумацията:

- При положение, че лятото консумацията му е намалена, това е малко странно. Това не е просто обикновена пазарна регулация.

- Вдигат се цените и на другите меса, не само на свинското.

- Скъпо ми е свинското, затова купувам по 300-400 грама.

След днешния Консултативен съвет по месото, от земеделското министерство съобщиха тревожни данни - заради ниските доходи много фермери затварят стопанствата.

"Земеделски производители, които прекратяват работата си във фермите и ги ликвидират, те не остават в България, а заминават в чужбина. Ето това е най-страшното, което всички трябва да проумеем", каза Кирил Вътев, министър на земеделието и храните.

Министърът отрече да има спекула с цените на свинското: "Невъзможно е да има спекула с цените на свинското у нас. Почти всяка година през лятото те се увеличават. Има достатъчно обективни причини за това, а те са, че по-скъпа е електроенергията, горивата, заплатите също."

"Лятото винаги се търси повече месо заради туристическия сезон. В същото време има по-нисък прираст на животните заради горещините. Това е обичайна причина за завишаване на цените, но тази година се сблъскваме и с един друг феномен, който започна още миналата година - рязко се вдигнаха цените на зърното и на фуражите и това доведе до огромни загуби от страна на стопаните", обясни Цветан Илиев, Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България.