Свлачище на метри от жилищен блок във Велико Търново

Общество
16:22 - 19 Април 2023
1566
Свлачище на метри от жилищен блок във Велико Търново

Свлачище на метри от жилищна сграда във Велико Търново вдигна на крак цял квартал. Скатът над южния пътен възел е поддал и създава опасност за живота на живущите в района.

Земната маса се е свлякла около 4 часа тази сутрин. Засегнатият участък, на границата на частен и общински имот, е на 5-6 метра от входа на жилищен блок. В съседство има и други обитаеми къщи.

За щастие, рушащият се скален венец, върху който са издигнати сградите, е повлякъл само електрически стълб. Уличното осветление е прекъснато. Аварии има и по мрежата на телекомите.

Оказа се, че свлачището е регистрирано още преди 15 години, но е подценявано и средства за укрепването му не са отпускани. Сега се търсят спешни решения.

"Вариантите са два. Единия вариант е да има подпорна стена, което е доста сложно нещо, вторият вариант е да се бият пилоти. Преди 15 години сме започнали искания към комисията за бедствия и аварии. Два пъти са ни отказали, тъй като те са сметнали, че това не е приоритетно към момента. Но, както виждате от тия дъждове, то се активира и стана изведнъж много приоритетно", заяви пред Би Ти Ви зам.-кметът "Строителство и устройство на територията" в община Велико Търново проф. Георги Камарашев.