Свлачище остави без вода Лом и близки села

Дъждовете подкопали терена около напорен водопровод

Новини
14:55 - 20 Септември 2022
2164
Свлачище остави без вода Лом и близки села

След дъждовете от последните дни в района на село Добри дол се е образувало свлачище, което е предизвикало авария в напорен водопровод, захранващ с вода град Лом и близките села Замфир, Сливата, Орсоя, Добри дол и Арчар, съобщиха от общината в Лом.

Областният управител на Монтана Валери Димитров пристигна на мястото на аварията и заяви за БТА, че очаква тя да бъде отстранена със съвместни усилия на всички институции, имащи отношение към нея. Той благодари на екипите на пожарната и ВиК-Монтана, които вече са изтеглили водата от мястото на аварията и на фирмата, която изгражда водопровода и е осигурила техника за прокопаване на изкоп до прекъснатата тръба. Димитров заяви, че очаква до утре на обяд водата в Лом и близките села да бъде пусната, като има вероятност това да стане и малко по-скоро. Областната управа има готовност да изпрати водоноски с вода за гражданите в Лом, която ще се раздава при необходимост. Осигурена е и минерална вода в бутилки за училищата и детските градини в града, заяви Димитров.  

По първоначални данни аварията е предизвикана от покачване нивото на река Скомля, която е подкопала терена около водопровода. Работата по отстраняване на аварията продължава, обявиха от общината в Лом.