Свлачище отне живота на 18 души в Малайзия

В момента е сезонът на мусонните дъждове в страната

Свят
17:04 - 16 Декември 2022
1441
Свлачище отне живота на 18 души в Малайзия

Свличане на тонове пръст и отломки отне живота на 18 души на къмпинг в Малайзия, а спасителите претърсват калта за още 15, за които се предполага, че са затрупани, предава Асошиейтед прес.

Повече от 90 души са се намирали в органична ферма, когато земна маса падна от около 30 метра над мястото и покри около един хектар площ.

Властите казаха на местните медии, че собствениците на земята не са имали лиценз да управляват къмпинг. Най-малко седем души са настанени в болници, а десетки други са спасени невредими, каза началникът на областната полиция Суфиан Абдула.

В момента е сезонът на мусонните дъждове в Малайзия и министърът на развитието на правителството на страната Нга Кор Минг каза, че всички къмпинги в цялата страна, които са близо до реки, водопади и хълмове, ще бъдат затворени за една седмица, за да се оцени тяхната безопасност.

Приблизително 450 000 кубически метра отломки - достатъчно, за да напълнят 180 плувни басейна с олимпийски размери - са затрупали къмпинга, разположен на около 50 километра северно от столицата Куала Лумпур, каза Ник Назми Ник Ахмад, министър на природните ресурси, околната среда и изменението на климата, пред местни медии.

Премиерът Ануар Ибрахим се очаква да посети мястото късно в петък.

Нга каза пред местните медии, че къмпингът е работил незаконно през последните две години. Операторът има одобрение от правителството да управлява органична ферма, но няма лиценз за туристически дейности и настаняване, каза той. Ако бъде признат за виновен, Нга предупреди, че операторът на лагера може да получи до три години затвор и глоба.