Свободните артисти се обединиха в нов съюз

Актуални новини
19:25 - 04 Декември 2020
15687
Свободните артисти се обединиха в нов съюз

Творците на свободна практика се обединиха в ново професионално сдружение - Свободен артистичен съюз (САС), научи Lupa.bg от инициатора - журналиста, продуцента, актьора и общественик Игор Марковски. Идеята ни е да помогнем на всички артисти, които не са на щат, уточни той.

Игор Марковски допълни, че това не е нов съюз на актьорите, а творческа организация на всички хора на изкуството - актьори, режисьори, писатели, художници, музиканти, изкуствоведи, журналисти. Понятието "свободен артист" означава творец на свободна практика, а не свободен от нещо, обясни журналистът. Английският аналог на понятието е "freelance artist". По думите на Игор Марковски свободният артист най-вече е състояние на духа. 

Свободният артистичен съюз (САС) ще се изписва на английски Union of Freelance Artists (UFA). Организацията има за цел да развива, насърчава и утвърждава театралното, музикалното, изобразителното изкуство, както и други сфери на културата и изкуството. 

В Управителния съвет на новоучреденото сдружение влизат Игор Марковски, композиторът Асен Аврамов, продуцентът, режисьор и актьор Димитър Бакалов, бившият шеф на Окръжния съд в Сливен и председател на Международния арбитражен съд при Сдружение „Алианс за правно взаимодействие” Иван Димов, журналистката и тв водеща Искра Ангелова, журналистката Мария Касимова – Моасе, режисьорката и актриса Боряна Пунчева, режисьорът Васил Стефанов и актьорът Симеон Владов. Според организаторите вече има подадени 400 заявки за членство.

Членският внос в организацията ще бъде 1 лв. месечно, а ако влезем в еврозоната ще стане 1 евро месечно, уточни Игор Марковски пред Lupa.bg.

Смятам, че артист на щат е оксиморон, коментира продуцентът. Той допълни, че САС не е казионна организация и цели да промени статуквото. "Не искаме да сме врагове на никого, при нас може да членува всеки, който се определя като артист на свободна практика и споделя нашите цели", допълни Игор Марковски. Няма проблем творци, които членуват в други творчески организации - на актьорите, кинодейците, композиторите, музикалните дейци, художниците да членуват и при нас. Ние не сме партия, за да има забрана за двойно членство, коментира пред Lupa.bg Игор Марковски.

Корона кризата остави артисти на свободна практика без никакви средства, някои от тях нямат пари да си платят тока и парното, тъжно констатира продуцентът. На творците, които не са на щат не помага нито Министерство на културата, нито другите институции, добави той.

Целта на новия творчески съюз е и да възражда, развива и популяризира българските културни традиции, занаяти, изкуства и историческо наследство, да съдейства за утвърждаване на съвременната българска култура, музикално-сценичните изкуства, творческите занаяти, историческите традиции и взаимодействията с европейските ценности.

Свободният артистичен съюз иска да подпомага изявите на съвременните български творци, учени и изследователи в различни и разнообразни сфери на културата и изкуството, да стимулира творческата изява, да разпространява и съхранява националната култура и традиции сред широк спектър от обществеността в България, да осигурява възможност за международен обмен на културни ценности.

Сдружението ще извършва издателска, изследователска, информационна, консултантска, мениджмънт и маркетинг в областта на културата, изкуството и историческото наследство. САС е регистриран на 1 декември, а на 8 декември официално ще бъде представен и на обществеността.