Своге дава 120 бона за пътека до вр. Грохотен

Актуални новини
12:28 - 08 Септември 2022
2823
Своге дава 120 бона за пътека до вр. Грохотен

Местната управа на гард Своге обявява обществена поръчка за изграждането на екопътека до емблематичния за района връх Грохотен, става известно от съобщение на общината.

Директорът на дирекция „Европейски програми и проекти“ Цветослава Петкова уточни за БТА, че става въпрос за рехабилитация на съществуваща пътека, която се намира в много лошо състояние.

Проектът за ремонта на трасето с дължина 6,8 км е финансиран със средства от „Програма за развитие на селските райони“ 2014-2020г. Времето за изпълнението му е две години, за което на строителя е предвидено да бъдат заплатени близо 120 000 лв. с ДДС.

От общината сочат, че чрез изграждането на „Екопътека Грохотен“ ще се постигне добро обслужване и информираност на туристите за маршрута до връх Грохотен, като целта е да се увеличи броят на туристите чрез предлагане на атрактивна и привлекателна среда.

В тази връзка в проекта е заложено изграждане на малки по размер атракции на открито - табели с информация за флората и фауната в района и интересни факти за община Своге, които ще бъдат разположени по маршрута към връх Грохотен.

При самия връх ще бъде монтиран навес с кътове за отдих с маси и пейки. В заданието на обществената поръчка се включва и поставяне на кошчета за боклук, каквито към момента липсват.