Свръхмерки: Банкнотите в Китай под карантина заради коронавируса

Парите се дезинфектират с ултравиолетови лъчи, заключват ги за 14 дни

Икономика
16:15 - 15 Февруари 2020
4647
Свръхмерки: Банкнотите в Китай под карантина заради коронавируса

Китай стигна до крайни свръхмерки заради светкавичното разпространение на коронавируса. Почистват се и се поставят под карантина банкноти в обращение, за да се ограничи темпото на заразата, съобщават от централната банка, която отново потвърди подкрепата си за компаниите, срещащи затруднения заради епидемията.

Банките използват ултравиолетови лъчи, за да дезинфектират банкнотите, преди да ги заключат и "изолират" за седем или 14 дни, обясни Фан Ифей, заместник-управител на китайската централна банка.

Трябва да защитим сигурността и здравето на хората, използващи пари в брой, допълни Фан и уточни, че трансферите на банкноти между провинции са прекратени.

Централната банка очевидно реагира на все по-големия страх на китайците да използват пари в брой от ужас да не хванат заразата.

Според Световната здравна организация коронавирусът COVID-19 се предава основно по въздушен път, например чрез капките слюнка, и чрез физически контакт, но също и чрез докосване на заразени повърхности, припомня АФП.