Свръхпреработените храни състаряват

Здраве
13:18 - 01 Септември 2020
2274
Свръхпреработените храни състаряват

Евтините и свръхпреработени храни, като някои готови ястия, бисквити, газирани напитки, бургери, благоприятстват биологичното стареене при хората, които ги консумират редовно, предупреждава Франс прес, позовавайки се на испанско изследване, публикувано в сп. "Америкън джърнъл ъв клиникъл нютришън".

За целите му специалисти от университета на Навара са отчели дължината на теломерите - биологичен маркер за стареене, при 886 испанци над 55-годишна възраст, вземайки предвид и всекидневната им консумация на свръхпреработени храни. На базата на получените резултати изследователите допускат, че "лошият" хранителен режим води до по-бързо стареене на клетките.

Участниците са били разделени на четири групи - от най-редовни консуматори на свръхпреработени храни (три или повече дневно) до нередовни (по-малко от две). Изследваните лица са предоставили проби от слюнка за генетичен анализ и са описали всекидневния си хранителен режим.

Проучвания свързват въпросните свръхпреработени храни, които обикновено са твърде мазни, прекалено сладки и солени, със заболявания като затлъстяване, хипертония, диабет и различни типове рак. При редовните потребители, консумиращи дневно повече от три порции или ястия от тези индустриално модифицирани храни, е отчетен двойно по-висок риск от скъсяване на теломерите в сравнение с хората, които най-рядко ги включват в менюто си, според изследването, представено на онлайн конференция, посветена на затлъстяването.

Теломерите представляват защитни структури, които запазват стабилността и целостта на генетичното ни наследство и следователно на ДНК, необходима за функционирането на всяка клетка в тялото. С напредването на възрастта теломерите стават по-къси. Дължината им се разглежда като маркер за биологична възраст на клетъчно ниво.