СЗО: 5-та поредна седмица с увеличение на Covid в Европа

Най-рязък спад се наблюдава в Близкия изток, където новите случаи намаляха с 12%

ЕС
15:59 - 03 Ноември 2021
2309
СЗО: 5-та поредна седмица с увеличение на Covid в Европа

Броят на случаите на коронавирус в Европа нараства за пета поредна седмица, което я прави единственият регион в света, където COVID-19 все още се увеличава, съобщи Световната здравна организация в сряда, съобщава АП.

В седмичния си доклад за пандемията здравната агенция на ООН заяви, че новите случаи са скочили с 6% в Европа в сравнение с 18% увеличение през предходната седмица. Седмичният брой на новите инфекции в други региони или спада, или остава приблизително същият, според доклада.

Най-рязък спад се наблюдава в Близкия изток, където новите случаи намаляха с 12% и в Югоизточна Азия и Африка, където спаднаха с 9%.

Като цяло в световен мащаб са докладвани 3 милиона нови случая седмично, се посочва в доклада. Броят на смъртните случаи от COVID-19 в световен мащаб се е увеличил с 8%, движен главно от Югоизточна Азия, където смъртните случаи нараснаха с 50%.

Коефициентът на заразяване с коронавирус е най-високият в Европа, която отчита около 192 нови случая на 100 000 души, следвана от Северна и Южна Америка, където има около 72 нови случая на 100 000 души.

През последните седмици в няколко страни от Централна и Източна Европа броят на случаите се увеличава ежедневно. Инфекциите в Чешката република нараснаха с 9 902 за един ден, съобщи чешкото здравно министерство в сряда. Това е с около 60% повече от седмица по-рано и е най-високото дневно увеличение от 23 март насам, съобщи министерството.

Страната имаше 7-дневен процент на заразяване от 386 души на 100 000, почти двойно повече от преди седмица. Правителството заяви, че вирусът се разпространява предимно сред хора, които не са ваксинирани.

Полското здравно министерство в сряда отчете най-високия дневен брой нови случаи в страната от април, с над 10 400, или 20% повече от седмица по-рано. Министерството съобщи, че повече от 120 души с COVID-19 са починали за 24 часа.

В Германия ръководителят на националния център за контрол на заболяванията каза, че нивата на заразяване са се повишили "бързо", като значително повече пациенти в интензивно лечение и смъртни случаи са се покачвали над 100 на ден в някои скорошни случаи.

"За съжаление, четвъртата вълна се развива точно както се страхувахме, защото не са ваксинирани достатъчно хора и защото мерките... вече не се прилагат достатъчно", коментира ръководителят на института Робърт Кох Лотар Вилер в Берлин. Той цитира мерки като носене на маски и дистанциране и ограничения за хора, които не са били ваксинирани или тествани, използвайки някои съоръжения.

Институтът Робърт Кох отчете 20 398 нови случая през последните 24 часа, което прави процентът на новите инфекции на 146,6 на 100 000 жители през последната седмица. Бяха съобщени още 194 смъртни случая, с което общият брой на Германия досега надхвърля 96 000.

СЗО заяви, че продължаващият ръст на потвърдените случаи в Европа се дължи най-вече на Великобритания, Русия, Турция и Румъния, показва докладът.

Водещите британски медицински власти призоваха правителството отново да изисква предпазни мерки за инфекцията като носене на маски и социално дистанциране, но правителството настоя, че здравната система може да се справи с нарастващия брой случаи.

Някои учени се притесняват, че намаляващият имунитет от ваксинации в цяла Европа може да позволи на още повече хора да се разболеят от COVID-19 през зимния сезон.

Въпреки това СЗО критикува богатите страни за въвеждането на програми за бустерни ваксини, докато по-голямата част от бедните страни все още не са ваксинирали най-уязвимите си групи от населението; около 1 милион бустерни ваксини се прилагат всеки ден, около три пъти повече от дозите COVID-19 в бедните страни.

СЗО каза, че по-лесният за разпространение вариант делта остава преобладаващ в целия свят и продължава да изтласква предимно други варианти; повече от 99% от пробите на COVID-19, секвенирани от международна база данни, са били делта вариант.

В него се казва, че разпространението на делта е малко по-бавно в някои части на Южна Америка, където други варианти, включително вариантът мю, представляват голяма част от случаите.