СЗО алармира: След "Делта", идва вариантът "Ламбда"

Актуални новини
19:58 - 02 Юли 2021
9630
СЗО алармира: След "Делта", идва вариантът "Ламбда"

След силно заразния вариант "Делта", който превзема с бързи темпове цяла Европа, коронавируса е успял да мутира и в още една, будещи сериозни тревоги, версия. Вариантът "Ламбда" на новия коронавирус е включен в групата на представляващите интерес разновидности, но Световната здравна организация (СЗО) не изключва той да бъде преместен в категорията на "будещите сериозна тревога". Това съобщи днес Мария ван Керхов, експерт в СЗО.

"Работим с различни учени и събираме информация от целия свят. Ако стигнем до извода, че този вариант има повишена степен на разпространение или увеличава смъртността, той може да бъде преместен в групата на предизвикващите тревога. Следим го внимателно", каза тя.

Ван Керхов подчерта, че вирусът продължава да се променя. "А това означава, че ще има голям брой мутации, ще има други варианти, в това число и будещи тревога. Траекторията на развитие на ситуацията във всяка отделна страна ще зависи от плановете по защита от разпространението на коронавируса и способностите за осъществяване на тези планове", допълни тя.

Вариантът "Ламбда" на вируса SARS-CoV-2 за пръв път е изолиран в Перу в края на лятото на 2020 г. До появата на индийските разновидности на новия коронавирус, този вариант бе причина за повечето от заразяванията в Перу и около една трета от новите случаи на Ковид-19 в Аржентина и Чили. Смяташе се, че варианта ще изчезне, но той се оказа изненадващо устойчив, а разпространението му не секва.