СЗО алармира: В близките 6 месеца няма да има достатъчно COVID ваксини

Новини
08:41 - 03 Декември 2020
3433
СЗО алармира: В близките 6 месеца няма да има достатъчно COVID ваксини

През следващите три до шест месеца светът няма да разполага с достатъчно ваксини срещу коронавируса, каза вчера директорът на програмата за извънредни ситуации на Световната здравна организация (СЗО) Майкъл Райън, цитиран от ТАСС.

"Хората трябва да осъзнаят, че няма да имаме достатъчно ваксини, за да предотвратим ново нарастване на броя на случаите поне три до шест месеца", каза Райън на сесия от въпроси и отговори в туитър. Експертът предупреди, че е възможно да има нова вълна от коронавируса преди появата на ваксината. Затова според него е необходимо да се спазват превантивните здравни мерки, предава БТА.

По-рано в сряда говорителят на СЗО Тарик Язаревич каза за ТАСС, че организацията очаква ваксините срещу коронавируса да започнат да пристигат в страните през второто или третото тримесечие на следващата година". Въпреки това, "ограничен брой ваксини могат да бъдат налице за високорискови групи още през първото тримесечие на 2021 г."

Тъй като първите дози ще са ограничени, ще трябва да се даде приоритет на уязвими групи като здравните работници и възрастни хора.