СЗО иска да евакуира 140 пациенти от болница в Газа

Свят
20:54 - 22 Февруари 2024
1695
СЗО иска да евакуира 140 пациенти от болница в Газа

Хуманитарните агенции се надяват да евакуират около 140 пациенти, блокирани в болницата "Насър" в Газа. Това съобщава в четвъртък "Ройтерс", като цитира служител на Световната здравна организация (СЗО).

Палестинските власти съобщиха, че израелските войски са се изтеглили, но все още обкръжават комплекса.

Медицински екипи са погребали на територията на болницата 13 пациенти, които са починали, докато съоръжението не е имало ток или кислород, каза здравното министерство на Газа.

СЗО казва, че болницата в Хан Юнис, която е втората по големина в Газа и е от решаващо значение за осакатените здравни услуги на територията, е спряла да работи миналата седмица след израелска обсада, последвана от нападение.

СЗО и партньорите досега са извършили три евакуации от болницата, последната в сряда, като са прехвърлили общо 51 пациенти в южната част на Газа, каза Аядил Сапарбеков от агенцията на ООН на брифинг.

"СЗО ще продължи да се опитва да евакуира тези критично болни и критично ранени пациенти от болница "Насър" в други болници на юг, включително полевите болници, които са създадени в Рафах", каза Сапарбеков. Това обаче е много трудна и високорискова мисия."

Израелските сили са се позиционирали около болничния комплекс, спирайки движението към и от него, каза здравното министерство на Газа. Няма незабавен коментар от Израел.

Броят на пациентите, оставащи в болницата Насър, се променяше с всеки час, тъй като някои хора напуснаха, за да избягат от боевете, а други починаха от раните си, каза Сапарбеков.

Здравното министерство на Газа каза в по-ранно изявление в сряда, че 110 пациенти чакат да бъдат евакуирани. В него се казва, че осем пациенти в Nasser са починали поради липса на енергия и кислород преди четири дни и че телата им са започнали да се разлагат, което представлява риск за други пациенти.

Когато СЗО извършва досегашните евакуации, наблюдава четирима лекари и медицински сестри в болница "Насър", заедно с около дузина доброволци, които помагат на медицинския персонал да поддържа пациентите живи, каза Сапарбеков. Персоналът все още не е успял да свърже отново главния генератор.

Министерството на здравеопазването в Газа каза, че в комплекса липсват храна, питейна вода и медицински консумативи и че приземните етажи са наводнени с отпадни води.

Четири месеца и половина след като Израел започна кампанията си в Газа като отмъщение за голяма атака на Хамас срещу Южен Израел на 7 октомври, само 13 от 34-те болници в палестинския анклав функционират на частично или минимално ниво.

Припомняме, че населението на Газа от 2,3 милиона е заплашено от остър глад и разпространение на болести в хуманитарна криза, която служителите на хуманитарните организации описват като безпрецедентна.

Повечето жители на Газа са разселени и се намират в южната част на ивицата около Рафах, близо до границата с Египет.