СЗО изпраща 1 млн. ваксини срещу детски паралич в Газа

Свят
15:32 - 26 Юли 2024
620
СЗО изпраща 1 млн. ваксини срещу детски паралич в Газа

Световната здравна организация (СЗО) изпраща повече от един милион ваксини срещу детски паралич (полиомиелит) в Газа, съобщава Ройтерс. Те трябва да бъдат приложени през следващите седмици, за да се предотврати заразяването на деца след откриване на вируса в отпадъчни води.

Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус посочи, че въпреки, че все още не са регистрирани случаи на полиомиелит, е въпрос на време вирусът да достигне до хилядите деца, които са били оставени незащитени. По думите му децата под пет години са най-застрашени от вируса.

Полиомиелитът, който се разпространява главно по фекално-орален път, е силно инфекциозен вирус, който може да нахлуе в нервната система и да причини парализа. Случаите на полиомиелит са намалели с 99% в световен мащаб от 1988 г. благодарение на масовите кампании за ваксиниране и продължават усилията за пълното му изкореняване.

Израелската армия обяви по-рано този месец, че ще започне да предлага ваксината срещу детски паралич на войници, служещи в ивицата Газа, след като остатъци от вируса бяха открити в тестови проби в анклава.

Освен полиомиелит, миналата седмица ООН съобщи за широко разпространено увеличение на случаите на хепатит А, дизентерия и гастроентерит в Газа.