СЗО изпрати екип за оценка на "Спутник V"

Към момента регистрацията на руския препарат не е завършена

Свят
14:04 - 03 Юни 2021
2176
СЗО изпрати екип за оценка на "Спутник V"

Екипът на Световната здравна организация (СЗО) вече е в Русия, за да проучи данните за руската ваксина „Спутник V“като част от нейното сертифициране и след посещението му ще бъде изготвен доклад.

Това обяви в интервю за ТАСС в кулоарите на Петербургския международен икономически форум (ПМИФ) директорът на регионалното бюро на СЗО за Европа Ханс Клюге, цитиран от TACC.

"От самото начало поддържамe връзка с руските власти, тъй като пред нас стои задачата да одобрим ваксината. В момента нашите специалисти са в Руската федерация, мисията им тук ще бъде изпълнена до 4 юни. Тогава ще бъде изготвен доклад с препоръки, които ще бъдат взети предвид.", каза той.

Клюге подчерта, че по отношение на сертифицирането на „Спутник V“ „определено има основания за оптимизъм“.

"Както Европейската агенция по лекарствата, така и СЗО изучават ваксина, което само по себе си е добър знак", добави той.

На 4 март Европейската агенция по лекарствата обяви началото на процедура за последователно изследване на „Спутник V“. Към момента регистрацията на руския препарат не е завършена.

Руската ваксина „Спутник V“ вече е регистрирана от регулаторите в около 60 страни с общо население над 1,5 милиарда души. Повече от 30 държави вече са започнали масова ваксинация с нея. Ефективността й от 91,6% се потвърждава от публикуването на данни във водещото медицинско списание The Lancet.