СЗО към майките: Кърмете, дори да сте заразени с коронавирус

Ползите от естествената храна са над всеки рискс от предаване на заразата, уверяват от организацията

Новини
21:10 - 12 Юни 2020
1431
СЗО към майките: Кърмете, дори да сте заразени с коронавирус

Майките да не спират да кърмят, дори и да има подозрения, че може да са заразени с коронавирус, или пък да имат потвърдени проби, призова Световната здравна организация, предадоха световните агенции.

Базирайки се на доказателствата на наше разположение, СЗО смята, че ползите от кърменето надделяват над всеки потенциален риск от предаване на Ковид-19, заяви шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Майките, за които се подозира, че може да са заразени или които са с потвърдена зараза, трябва да бъдат насърчавани да започнат или да продължат да кърмят и да не бъдат отделяни от децата си, освен ако майката не е прекалено зле, допълни той.

Директорът на СЗО добави, че доказателствата навеждат на мисълта, че децата са с по-нисък риск от зараза с вируса, отколкото възрастните, но са с висок риск да се разболеят от друго или развият друго състояние, което кърменето помага да се предотврати.

Според Аншу Банерджи, директор на отдела за репродуктивно здраве и изследвания към СЗО живият вирус в основата на Ковид-19 към този момент не е бил засичан в майчиното мляко и рискът от предаване от майка на дете досега не е установен. В майчиното мляко са открити само фрагменти от вируса, допълни той.