СЗО: Китай не укрива информация за Ковид-19

Пекин отговорно предоставил на организацията всички данни за заразата

Новини
12:37 - 20 Март 2020
1421
СЗО: Китай не укрива информация за Ковид-19

Световната здравна организация защити Китай от упреците, че държавата е крила информация за  болестта и така е в основата на глобалното ѝ разпространение и нанасяне на големи щети на други държави. 

"Още от самото начало на епидемията Китай зае отговорна позиция, предоставяйки цялата налична информация на Световната здравна организация (СЗО) и си сътрудничи активно с други държави в риск за овладяване на болестта. Благодарение на огромните усилия на властите, здравните специалисти и обикновените граждани, за малко повече от месец тенденцията в разпространението на епидемията в Китай бе овладяна.", твърдят от организацията.

Представителят на СЗО в Китай Гауден Галеа заяви, той е бил свидетел на предприетите от Китай действия, включително установяването на вируса, споделяне на неговия геном с организацията, поставянето под карантина на град Ухан, създаване на съвместния механизъм за превенция и контрол и други ключови за овладяването на болестта мерки. По думите му, град Ухан е платил огромна цена, печелейки ценно време за предотвратяване разпространяването на вируса в световен мащаб.

В същото време, в което американски политици отправят обвинения към Китай, ситуацията с разпространението на болестта в страната им непрекъснато се влошава. И фактът, който не може да се скрие е, че в началото на епидемията в САЩ, властите там не я взеха на сериозно и се забавиха с реакцията си.

Неотдавна директорът на Американския център за контрол на заболяванията Робърт Редфийлд заяви в изслушване пред Конгреса, че е възможно, сред починалите от грип в страната, да е имало заразени с COVID-19, което потвърждава предположението, че вирусът вероятно идва от САЩ. Но и до момента Ванишгтон не е коментирал този деликатен въпрос. Нима това не е укриване на информация за епидемията?

На 18 март директорът на Програмата за извънредни ситуации на СЗО Скот Майкъл Райън посочи, че вирусът не познава граници и заразява хора, независимо от тяхната раса, дали са бедни или богати, и призова към обща борба с болестта и прекратяване на обвиненията между държавите.