СЗО: Маймунската шарка не е „хомосексуална болест”​ ​​​​​​

Всеки може да се зарази чрез близък контакт, категорични са експерти

Новини
17:00 - 26 Май 2022
3468
СЗО: Маймунската шарка не е „хомосексуална болест”​​​​​​​

Анди Сиъл, експерт по предаваните по полов път болести към Световната здравна организация (СЗО), категорично заяви, че маймунската шарка не е “хомосексуална болест”. По негови думи “всеки може да се зарази чрез близък контакт”.

Заявлението му дойде след като първите случаи, които се появиха, бяха при хомосексуални и бисексуални мъже във Великобритания.

Все още не се знае много за маймунската шарка, но Сиъл иска да разясни въпроса максимално. Той не иска да се стигне до дискриминация към тази общност.

“Макар да виждаме случаи сред мъже, които правят секс с други мъже, това не е гей болест, както някои я описват онлайн. Просто не е така. Всеки може да се зарази чрез близък контакт”, обясни Сиъл.

“Нещо, което разбрахме е, че това не е типично избухване на зараза. Виждаме случаи сред мъже, които са част от ЛГБТ общността, най-често, които са пътували скоро, така че е очевидно, че е необходим близък контант. Така че (предаването на маймунска шарка) може да е чрез някакъв социален контакт, възможно е да бъде и чрез сексуален контакт”.

Експертът смята, че е вероятно да знаем за повече случаи при хомосексуални мъже, защото е по-вероятно те да бъдат по-открити относно своя сексуален живот, щом се касае за сексуалното им здраве.