СЗО: Надяваме се, че COVID-19 и маймунската шарка няма да бъдат пандемии през 2023 г

Най-опасните фази на двете заболявания ще са приключили

Актуални новини
09:20 - 15 Декември 2022
1904
СЗО: Надяваме се, че COVID-19 и маймунската шарка няма да бъдат пандемии през 2023 г

Световната здравна организация се надява, че Ковид-19 и маймунската шарка няма да бъдат повече извънредни здравни ситуации в света през 2023 г., когато и най-опасните фази на двете заболявания ще са приключили.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че една от основните поуки, които могат да се извлекат от пандемията от Ковид-19, е, че страните трябва да реагират бързо на изненадващите епидемии.

Той добави, че сега броят на починалите от Ковид-19 представлява около една пета от онова, което беше преди година.

"Но ние извървяхме дълъг път. Надявам се, че в даден момент идната година, ще можем да кажем, че Ковид-19 вече не е световна извънредна здравна ситуация".

През януари комитетът към СЗО, който съветва генералния директор по въпроса за Ковид-19, ще се събере, за да обсъди критерии, които ще позволят да се установи дали може да се обяви край на извънредната здравна ситуация в светове мащаб.

СЗО казва, че по света са поставени 30 милиарда дози от ваксините срещу Ковид-19, но все пак 30 процента от населението на света не си е поставило нито една доза.

Близо 650 милиона случая на зараза с Ковид-19 бяха регистрирани по света, а починалите са над 6,6 милиона.

Шефът на СЗО подчерта и необходимостта да се разбере по-добре зараждането на вируса, идентифициран за първи път в Ухан, в Китай през декември 2019 г. "Ще продължим да искаме от Китай да сподели данните си и да извършваме нужните изследвания, за да разберем по-добре призхода на този вирус", каза Тедрос Гебрейесус. Той подчерта, че всички хипотези си остават възможни.

Относно маймунската шарка той каза, че тази епидемия е изненадала света. Над 82 000 случая бяха регистрирани в 110 страни, но починалите са само 65.