СЗО: Не избягвайте гей парадите заради маймунската шарка

Вирусът не се разпространява толкова лесно, колкото Covid

Новини
12:24 - 01 Юни 2022
2833
СЗО: Не избягвайте гей парадите заради маймунската шарка

Броят на случаите на маймунска шарка по света продължава да нараства, което накара съветник в Световната здравна организация (СЗО) да коментира предстоящия месец, отбелязван по целия свят с паради на гордостта.

Досега изглежда, че гейовете и бисексуалните мъже са непропорционално засегнати от епидемията. Маймунската шарка не се счита за инфекция, предавана по полов път, но може да се разпространи чрез близък контакт кожа-кожа или чрез спално бельо и дрехи.

Вчера служител на СЗО каза, че епидемията не трябва да засяга месеца на гордостта или да отблъсква хората да присъстват на паради.

Въпреки че епидемията в някои страни е свързана с някои фестивали, това не е вирус, който се разпространява толкова лесно, колкото Covid.

„Важно е хората, които искат да излязат и да празнуват гей гордостта, да продължат да го правят“, каза на брифинг за пресата Анди Сийл, съветник по стратегии в отдела на СЗО по глобални програми за ХИВ, хепатит и полово предавани инфекции.

„Като се има предвид, че това не е гей болест, пътищата на предаване са общи за всички“, каза Сийл. „Съветите са еднакви за всички хора.“

Сийл каза, че парадите на гордостта обикновено са на открито, докато предаването на маймунска шарка напоследък се свързва със събития на закрито и нощни клубове.

„Не виждаме реална причина да се притесняваме за повишена вероятност от предаване в този контекст, защото досегашните случаи на заразяване може би са били повече в затворени пространства“, каза той.

Към момента вече са идентифицирани 14 случая на маймунска шарка в осем щата в САЩ. През уикенда двама бяха идентифицирани в Калифорния, един в Колорадо и един в Ню Йорк.

В световен мащаб маймунската шарка вече е идентифицирана в 24 страни извън Западна и Централна Африка (където обикновено се намират случаите). Най-тежко засегнатата страна изглежда е Обединеното кралство, което вече е диагностицирало 179 случая през последните няколко седмици.

Това накара здравните служители на Обединеното кралство да дадат съвети за безопасен секс на засегнатите. На хората, които са дали положителна проба за вируса, и на техните близки контакти се казва да се изолират у дома за 21 дни.