СЗО: Ноември са открити повече случаи на COVID отколкото за полугодието

Това заяви на брифинг в Женева генералният директор на Световната здравна организация

Новини
10:10 - 21 Ноември 2020
1366
СЗО: Ноември са открити повече случаи на COVID отколкото за полугодието

Броят на случаите на COVID през последния месец е по-висок в сравнение с първите шест месеца на пандемията.

Това заяви на брифинг в Женева генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адханом Гебрейесус.

 
„В Европа и Северна Америка болниците и отделенията за интензивно лечение се пълнят или вече са пълни“, каза той. Думите му са цитирани от ТАСС.

„Добрите новини за изпитанията на ваксини“ срещу коронавируса през последните дни „дава надежда за края на пандемията“, каза той. В същото време според него е необходимо „да продължим да използваме съществуващите инструменти за борба срещу COVID-19, за да прекъснем веригите на предаване и да спасим животи“.

Пандемията от коронавируса е напомнила на човечеството за тясната връзка между „хората, животните и общата планета“. „Невъзможно е да се защити и насърчи човешкото здраве, без да се обърне внимание на здравето на животните и околната среда“, заяви той.

Гебрейесус отбеляза, че е необходимо обединяване на усилията на световната общност в борбата срещу нарастващата устойчивост на патогенни микроби към лекарства.

Тази задача ще се решава от група на високо ниво - тя включва СЗО, Организацията за прехрана и земеделие на ООН и Световната организация за здравето на животните, както и представители на правителствата и частния сектор на редица страни.

Както беше обяснено в щаба на СЗО в Женева, това е партньорство, което цели да „катализира глобалното внимание и действия“ и „да предупреди за катастрофалните последици“ от нарастващата устойчивост на патогените.

На международно високо ниво ще се направи оценка на най-добрите практики в борбата с антимикробната резистентност в света, на регионално и национално ниво, и ще се предоставят политически и законодателни съвети по отношение на качеството на такива лекарства.