СЗО одобри ваксината на AstraZeneca за глобална употреба

Новини
19:29 - 15 Февруари 2021
2425
СЗО одобри ваксината на AstraZeneca за глобална употреба

Световната здравна организация (СЗО) одобри ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет за спешна употреба, което означава, че може да бъде използвана глобално и да бъде включена в програмата на ООН COVAX за снабдяване на бедните държави с ваксини срещу коронавируса, информира "Ройтерс".

В съобщение от СЗО обявиха, че са одобрили ваксината, произведена от AstraZeneca-SKBio (Република Корея) и Институт "Серум" на Индия.

Генералният секретар на организацията Тедрос Адханом Гебрейесус заяви, че трябва да се увеличи производството на ваксини преди да започне широка дистрибуция.

Преди дни комисия към СЗО излезе с препоръки за ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет, в които се казва, че две дози в интервал от около 8-12 седмици могат да се прилагат при всички пълнолетни и може да се прилагат в държави, където се е разпространил и щамът на коронавируса от ЮАР.

Ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет е хвалена, защото е по-евтина и по-лесно се доставя в сравнение с ваксината на Pfizer/BioNTech.