СЗО официално: Няма нужда от нови ваксини за Омикрон

Свят
16:20 - 01 Декември 2021
5724
СЗО официално: Няма нужда от нови ваксини за Омикрон

Световната здравна организация (СЗО) не разполага с данни за намаляване ефективността на съществуващите ваксини срещу коронавирус след появата на новия вариант Омикрон.

Както съобщава Ройтерс, СЗО не смята, че е необходимо да бъдат създавани нови ваксини, тъй като фармацевтичните компании трябва да внесат само незначителни изменения в състава на вече разработените препарати.

В същото време Световната здравна организация препоръча на хората, които не са напълно ваксинирани и са уязвими към Covid-19, особено тези над 60 години, да отложат пътуванията си до райони с високо разпространение на заразата. Това предаде "Гардиън".

"Лицата, които не са напълно ваксинирани или не са преболедували Sars-CoV-2 и са изложени на повишен риск от тежко заболяване и смърт, включително хората на 60 и повече години и тези със съпътстващи заболявания, трябва да бъдат посъветвани да не пътуват до райони с много заразени", заявиха от организацията.

В предните дни СЗО обяви, че рискът от новия вариант Омикрон на коронавируса е "много висок" в световен мащаб, но и че не всички предприемани мерки се базират на научни доводи и африканските държави, в които щамът бе засечен за първи път, биват дискриминирани.

На фона на опасенията около Омикрон Съединените щати обявиха ще затегнат контрола по границите. Американските власти ще изискат всички влизащи в страната да бъдат тествани един ден преди да се качат на борда на самолета, независимо от техния ваксинационен статус или държава на заминаване. Обмисля се и изискване всички пътници да се изследват повторно в рамките на три до пет дни след пристигането си.