СЗО отрича да е лъгала италиански прокурори

Прокурорите разследват огромния брой жертви на COVID-19 в провинция Бергамо в Ломбардия

Свят
11:23 - 11 Май 2021
2015
СЗО отрича да е лъгала италиански прокурори

Висш служител на Световната здравна организация - СЗО категорично отрече даване на фалшиви изявления пред италианските прокурори за рязък доклад на ООН за италианския отговор на коронавируса, в съдебни документи, получени от "Асошиейтед прес".

Д-р Раниери Гера, специален съветник на СЗО, очерта позицията си в отговор от 40 страници, с приложение от 495 страници, към прокурорите, които започнаха разследване, като се твърди, че е направил неверни изявления пред тях, когато е разпитан през ноември.

Твърденията на прокурорите създават картина, "която е доста по-различна от реалността на фактите и преди всичко е неточна и не се придържа към възстановяването на събития, предоставени от д-р Гера", се казва в отговора, подписан от базирания в Рим адвоката на Гера, Роберто Де Вита.

Прокурорите разследват огромния брой жертви на COVID-19 в провинция Бергамо в Ломбардия, която беше най-силно засегната, когато Италия стана епицентърът на пандемията в Европа миналата година. Разследването им първоначално се фокусира върху това дали забавените блокади в Бергамо са допринесли, но се разшири, за да включи дали цялостната готовност на Италия за влизане в кризата е изиграла роля.

Това разследване е предизвикано от противоречия относно доклада на СЗО за отговора на Италия, публикуван от здравната агенция на ООН на 13 май 2020 г., но свален ден по-късно от уебсайта на СЗО и никога непубликуван отново.

Последвалият скандал разкри, че планът за готовност на Италия за пандемия не е актуализиран от 2006 г. насам, а изчезването на доклада предполага, че СЗО го е свалила, за да спести критики на италианското правителство и потенциална отговорност. СЗО заяви, че е премахнат, тъй като съдържа неточности и е публикуван преждевременно.

Гера, който е връзката на СЗО с италианското правителство по време на кризата, не е обвинен. Но той се забърка в скандала, след като координаторът на доклада д-р Франческо Замбон обвини Гера, че го е притискал да променя данните в доклада, за да изглежда, че планът за пандемия е бил "актуализиран" през 2016-2017 г., което не е вярно.

Прокурорите от Бергамо заявиха, че планът за готовност е трябвало да бъде актуализиран по време на мандата на Гера за периода 2014-2017 г. като ръководител на превенцията в италианското здравно министерство, за да отрази новите международни насоки на СЗО и Европейската комисия през 2009 и 2013 г.

В новия документ Гера твърди, че насоките на СЗО не са задължителни и че насоките на ЕС се отнасят предимно до координация с други държави, а не до вътрешни пандемични планове.