СЗО: Пандемията не е приключила, отслабваме бдителността си на свой риск

Близо 1 милиард души в страните с по-ниски доходи все още не са ваксинирани, предупреждава генералният секретар Тедрос Гебрейесус

Новини
09:02 - 23 Май 2022
2546
СЗО: Пандемията не е приключила, отслабваме бдителността си на свой риск

Пандемията от Covid-19 със сигурност не е приключила, въпреки спада в броя на случаите след пика на вълната на варианта Омикрон.

Това предупреди генералният секретар на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус. “Отслабваме бдителността си на свой риск”, добави той, обръщайки се към правителствата.

Гебрейесус подчерта пред събралите се в Женева представители на страните от света, че “намаляването на тестването и проследяването на вариантите на вируса означава, че оставаме слепи за еволюцията на вируса”. Той посочи, че близо 1 милиард души в страните с по-ниски доходи все още не са били ваксинирани.

В седмичен доклад за глобалната ситуация в четвъртък Световната здравна организация заяви, че броят на новите случаи изглежда се е стабилизирал след седмици на спад от края на март, докато броят на смъртните случаи за седмица е отбелязал спад.

Макар че имаше напредък, с 60% ваксинация на световното население, “това не е приключитело никъде, докато не приключи навсякъде”, предупреди още генералният секретар на Световната здравна организация.