СЗО: Пандемията продължава да набира скорост

Това предупреди генералният директор на Световната здравна организация

Свят
15:51 - 09 Юли 2020
2080
СЗО: Пандемията продължава да набира скорост

Разпространението на коронавируса по света "продължава да набира скорост" и повечето държави все още не са успели да поемат контрол над вируса.

Това предупреди генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от "Гардиън".

Гебрейесус говори на ежеседмична сесия за информиране на страните членки на СЗО.

Той обяви, че организацията е потвърдила повече от 11,8 милиона заразени с коронавирус, като половината от тях за последните 6 седмици. Шефът на СЗО подчерта, че пандемията изобличава неравенството на глобално и национално ниво, в здравните системи и в обществата като цяло.

По думите му това заболяване не зачита граници, не го е грижа за политическите различия и не различава здравето от икономиката, живота от препитанието.

Тедрос Аданом Гебрейесус каза, че вирусът претовари здравните системи на някои от най-богатите държави в света, докато в същото време страни с по-скромни възможности успешно се справят в борбата с коронавируса.

Но в по-голямата част от света вирусът не е под контрол. Става още по-лошо. Повече от 11,8 милиона случая на коронавирус са регистрирани от Световната здравна организация. Повече от 544 000 души са изгубили живота си. Пандемията продължава да набира скорост. Общият брой на случаите се удвои през последните шест седмици, алармира той.

Гебрейесус съобщи, че СЗО е назначила комисия за оценка на глобалния отговор срещу коронавируса, която ще се ръководи от Хелън Кларк, бивш премиер на Нова Зеландия, и Елън Джонсън Сърлийф, бивш президент на Либерия. От СЗО не разкриха тази комисия какво точно ще оценява.