СЗО планира евакуацията на три болници в Газа

Свят
14:16 - 21 Ноември 2023
1680
СЗО планира евакуацията на три болници в Газа

Говорителят на Световната здравна организация, Кристиан Линдмайер, каза във вторник, че три болници в обсадената от Израел Газа са поискали помощ при евакуирането на пациенти и че планирането на операцията е започнало, предава Ройтерс.

Болниците бяха подложени на бомбардировки по време на конфликта Израел-Хамас и всички здравни заведения в северната част на анклава на практика престанаха да функционират нормално, въпреки че продължават да настаняват някои пациенти, които са останали в района им.

Линдмайер заяви, че евакуациите са крайна мярка. "Това лишава цялото население на север от възможността за търсене на здравни грижи", каза той на брифинг в Женева. Трите болници са "Ал Шифа", от която вече са спасени група бебета, индонезийската болница, където вчера бяха убити най-малко 12 души, и болницата "Ал-Ахли", каза той. "Засега това е само в етап на планиране без повече подробности", добави той.

На същия брифинг Агенцията на ООН за децата (УНИЦЕФ) предупреди за риска от "масова епидемия от болести", която може да доведе до нарастване на детската смъртност в гъсто населения анклав, където хиляди хора са натъпкани в пренаселени лагери.

"Ако достъпът на децата до вода и канализация в Газа продължи да бъде ограничен и недостатъчен, ще станем свидетели на трагичен, но напълно предотвратим скок в броя на умиращите деца", каза говорителят на УНИЦЕФ Джеймс Елдър.