СЗО: Пневмониите в Китай не са от нов вирус

Засега Световната здравна организация не препоръчва никакви ограничения в пътуването до и от страната

Здраве
11:47 - 24 Ноември 2023
2958
СЗО: Пневмониите в Китай не са от нов вирус

Китайските власти не са открили нов патоген зад масовите случаи на пневмония, засягащи особено децата. Това съобщи Световната здравна организация след видеконферентен разговор с Пекин в четвъртък.

Китай не съобщава за "необичайни или нови патогени" и отдава нарастването на грипоподобните заболявания на свалянето на ограниченията за COVID-19 и на сезонното увеличаване на вирусните инфекции, съобщи агенцията на ООН.

В средата на седмицата СЗО обяви, че е поискала повече информация от китайските власти след медийни съобщения за препълнени болници, особено в северната част на страната, но също в Пекин, като основен повод за тревога са многобройни случаи на неуточнена пневмония при деца.

Експерти на СЗО са разговаряли с китайските здравни власти в четвъртък, като те са ги уверили, че причина за повишената заболеваемост са премахването на ограниченията за COVID-19 и настъпването на студения сезон и циркулиращите известни патогени като грип, микоплазмена пневмония (Mycoplasma pneumoniae), респираторен синцитиален вирус (РСВ) и тежък остър респираторен синдром коронавирус 2 (SARS- CoV-2).

Наблюдава се и по-висока от обичайната за това време на годината заболеваемост от грип - предимно тип A(H3N2) и B/Victoria.

Микоплазмената пневмония и РСВ засягат повече децата, отколкото възрастните.

Китайските здравни власти са докладвали увеличение на амбулаторните консултации и хоспитализациите на деца с микоплазмена пневмония от месец май насам и с РСВ, аденовирус и грипен вирус от октомври.

Според тях, въпреки че увеличената заболеваемост в някои случаи е настъпила по-рано от обичайното, това не е изненадващо предвид отпадането на COVID-19 и е било наблюдавано и в други страни.

СЗО съобщава, че китайските власти не са открили необичайни или нови патогени или необичайни клинични прояви, а само общо увеличение на случаите.

Китайските власти признаха за увеличена заболеваемост от респираторни инфекции, засягащи особено децата. Според тях макар че ръстът идва необичайно рано, той не се дължи на нови патогени и клиничната картина не се различава съществено от досега наблюдаваната

Като причина за нарастването на заболеваемостта може да е и въведеното от средата на октомври засилено амбулаторно и болнично наблюдение за респираторни заболявания, което е довело до разкриването на повече инфекции, се казва в съобщение на здравната агенция на ООН.

СЗО все пак отбелязва, че информацията, с която разполага, е ограничена и рискът от увеличената заболеваемост при децата не може да се оцени изцяло.

"Въпреки това поради настъпването на зимния сезон се очаква тенденция на нарастване на респираторните заболявания; съвместната циркулация на респираторни вируси може да увеличи тежестта върху здравните заведения", се казва в съобщението.

Засега Световната здравна организация не препоръчва никакви ограничения в пътуването до и от Китай, но съветва китайските власти да съблюдават принципите за спазване на дистанция от болни хора, оставане вкъщи при заболяване, за провеждане на тестове и медицински грижи, за носене на маски, за осигуряване на добра вентилация и практикуване на редовно миене на ръцете. Тези инструкции са валидни за всички инфекции, разпространявани по въздушно-капков път.