СЗО: Последиците от коронавируса ще се усещат десетилетия

Миналата седмица организацията предупреди за нова опасна фаза от пандемията

Свят
15:01 - 22 Юни 2020
3387
СЗО: Последиците от коронавируса ще се усещат десетилетия

Пандемията от новия коронавирус все още ускорява и последиците ще се усещат десетилетия. Това предупреди генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адханом Гебрейесус на онлайн пресконференция, цитиран от АФП.

Гебрейесус обяви на виртуалния здравен форум, организиран от дубайските власти, че най-голямата заплаха пред света не е самият вирус, а "липсата на световна солидарност и световно лидерство".

"Не можем да победим тази пандемия с един разделен свят", подчерта той и добави, че "политизирането влошава пандемията. Никой от нас не е в безопасност, докато всички не сме в безопасност".

Миналата седмица СЗО предупреди за нова опасна фаза от пандемията, при която хората са изморени от ограничителните мерки, а в същото време вирусът продължава да се разпространява.

"Пандемията все още ускорява", подчерта Тедрос на виртуалната конференция.

"Ние знаем, че пандемията е много повече от здравна криза, това е икономическа криза, социална криза и политическа криза в много държави. Последиците ще бъдат усещани десетилетия напред", обяви шефът на СЗО.