СЗО призова за отлагане на ваксинациите на деца и споделяне на ваксини с Covax

По-богатите страни изкупиха по-голямата част от доставките, негодуват от организацията

Новини
11:27 - 15 Май 2021
2901
СЗО призова за отлагане на ваксинациите на деца и споделяне на ваксини с Covax

По-богатите държави трябва да отложат плановете си за ваксинация на деца и тийнейджъри и вместо това да дарят доставки на страни с ниски доходи, коментира ръководителят на Световната здравна организация (СЗО), съобщава БиБиСи.

Тедрос Адханом Гебрейсус призова страните да доставят повече ваксини за глобалната схема за справедлив достъп Covax. Международното разпространение на ваксините Covid остава значително неравномерно.

Откакто първите ваксини бяха одобрени през декември, по-богатите страни изкупиха по-голямата част от доставките. Мнозина се надпреварват да ваксинират колкото се може повече от населението си.

Изказвайки се на виртуална конференция в Женева, ръководителят на СЗО заяви, че разбира защо някои страни искат да ваксинират деца и юноши, но "в момента ги призовавам да преосмислят" решението.

"В страните с ниски и по-ниски средни доходи доставката на ваксини Covid-19 не е достатъчна дори за имунизиране на здравните работници, а болниците са затрупани с хора, които се нуждаят спешно от животоспасяващи грижи".

Миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън изложи планове за започване на ваксинация срещу коронавирус за деца на възраст 12-15 години възможно най-скоро. Той също така се надява, че 70% от пълнолетните в САЩ ще получат поне една доза ваксина Covid-19 до 4 юли, когато се очаква американските семейства да се съберат, за да отбележат Деня на независимостта.

Междувременно Канада разреши използването на коронавирусната ваксина Pfizer за деца на възраст между 12 и 15 години. Провинция Алберта, която има най-висок процент на вируса в страната, вече започна да предлага дози на граждани на възраст над 12 години.

В Швейцария някои места започнаха да предлагат назначения за ваксинация на Covid на 16-годишни миналата седмица.

Досега САЩ и Китай са прилагали най-голям брой дози ваксини като цяло, като Индия е на трето място. Но докато почти цяла Европа и Америка са започнали кампании за ваксиниране, няколко държави в Африка все още предстои да започнат.

Схемата Covax е разработена с цел първо да се ваксинират 20% от населението в 92-те по-бедни страни, които са се регистрирали, започвайки от здравните работници.

Схемата се ръководи от СЗО, Глобалния алианс на ваксините (Gavi) и Коалицията за иновации за готовност за епидемия (Cepi), като детският фонд на ООН, Unicef, е ключов партньор за изпълнение.

По време на конференцията Гебрейесус също предупреди, че втората година от пандемията вероятно ще бъде по-смъртоносна от първата и че ситуацията в Индия предизвиква сериозно безпокойство.

В Индия много здравни работници на първа линия, занимаващи се с пациенти с коронавирус, не са ваксинирани, а някои умират. Силният недостиг на дози идва сред смъртоносна втора вълна на Ковид и предупреждения за предстояща трета вълна. СЗО коментира, че това е морална катастрофа, която може значително да повлияе на по-нискодоходните страни.