СЗО реши за аспартама: Яжте и пийте, няма да пипнете рак!
Подсладителят остава безопасен при консумация под под 40 мг/кг на ден
Подсладителят аспартам е "възможен канцероген", но остава безопасен за консумация във вече определените норми, обявиха в петък две групи, свързани със Световната здравна организация, цитирани от "Ройтерс".
Решенията са резултат от работата на две отделни експертни групи на СЗО, едната от които отбелязва дали има някакви доказателства, че дадено вещество носи потенциална опасност, а другата оценява какъв риск в реалния живот представлява това вещество.
Аспартамът е един от най-популярните подсладители в света, използван в продукти от диетичните газирани напитки на "Кола-Кола", до дъвките на "Марс".
На пресконференция преди съобщението ръководителят на СЗО по въпросите на храненето Франческо Бранка отправи следния съвет: "Ако потребителите трябва да решат дали да си вземат кола с подсладители или такава със захар, мисля, че трябва да обмислят трети вариант - вместо това да пият вода".
В първата си декларация за добавката, обявена рано в петък, Международната агенция за изследване на рака (IARC), базирана в Лион, Франция, обяви, че аспартамът е "възможен канцероген".
Тази класификация означава, че има ограничени доказателства, че дадено вещество може да причини рак.
Не се взема предвид какво количество трябва да консумира човек, за да бъде изложен на риск. За момента СЗО не разполага с убедителни доказателства за вреда, причинена от аспартама, и продължава да препоръчва на хората да поддържат нивото на консумация на аспартам под 40 мг/кг на ден.
Няколко учени, които не са свързани с тези анализи, заявиха, че доказателствата, свързващи аспартама с рака, са слаби. Според асоциациите на производителите на храни и напитки решенията показват, че аспартамът е безопасен и е добър вариант за хора, които искат да намалят захарта в диетата си.