СЗО свика извънредна среща заради мистериозния вирус в Китай

Четири са вече смъртните случаи в резултат на коронавируса

Новини
12:00 - 21 Януари 2020
1218
СЗО свика извънредна среща заради мистериозния вирус в Китай

Световната здравна организация свиква извънредна среща утре заради появата на нов вирус в Китай, предаде БНР. До това решение се стигна, след като беше потвърдено, че коронавирусът, от който са заразени близо 300 души и предизвиква болест, подобна на пневмония, може да се предава от човек на човек.

Здравната организация ще реши дали да обяви международно извънредно положение в сферата на общественото здраве.

Междувременно властите в Китай съобщиха, че четвърти човек е починал от пневмония в град Ухан, откъдето се смята, че е тръгнал вирусът. 15 медицински лица са се заразили, което потвърждава, че той се предава от човек на човек. Броят на инфектираните в континентален Китай към момента е поне 291. 

Заразата вече е засечена в още 3 азиатски държави: Япония, Южна Корея и Тайланд. Съмнения за заразени има и в Австралия, Сингапур, Виетнам, Непал и Хонг Конг. В Китай са засегнати и Пекин, Шанхай и южната провинция Гуандун. 

Чжун Гуан, главен епидемиолог в китайския център за контрол и превенция на заболяванията, заяви:

"В Ухан разпространението на вируса е в начален етап. Въпреки че случаите са над 100, това е малък брой в сравнение с населението на Ухан, което е над 10 милиона. Въпреки това трябва да сме в повишена готовност. Епидемията може да бъде напълно спряна, ако се предприемат мерки сега."

Обмисля се налагането на забрана на хората да напускат Ухан, за да се ограничи разпространението на вируса.

Тази седмица стотици милиони хора в Китай пътуват към родните си места за посрещането на Лунната нова година. В Ухан се намира международно летище, градът е и основен жп възел. Властите очакват увеличаване на случаите по време на празниците.